Adi Iclenzan, un regizor de urmărit până „…în Țara Minunilor”

Adi Iclenzan, un regizor de urmărit până „…în Țara Minunilor”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Primul Showcase din cadrul Proiectului teatral "9" a avut loc la Galați, timp de trei zile, în perioada 17-19 martie 2023. Revenim cu noi amănunte de la aceste evenimente. Dialogurile care au avut loc înainte sau după fiecare reprezentație din cadrul Showcase, între actori, regizori, critici de teatru, spectatori, studenți la teatru, jurnaliști, moderate de regizorul Theodor Cristian Popescu, prof. univ. dr. Miruna Runcan, cronicarul Mihai Brezeanu și Răzvan Penescu - Agenda LiterNet ș.a., au adus unele clarificări, mai ales pentru cei din afara fenomenului, dar nu numai, deoarece și criticii, și cronicarii de teatru au avut nelămuriri.

Astfel, după reprezentația show-ului "…în Țara Minunilor", convorbirea a fost "dirijată" de lect. univ. dr. Raluca Blaga, înțelegându-se mai bine conceptul, construcția, evoluția montării. Textul a fost scris prin "colectare", căutare, researching, sub îndrumarea regizorului Adi Iclenzan (care a declarat, printre altele: "Nu mi-e frică de nebuni, ci de nebunu' din mine"! Sau: "Adevărul este numai într-un loc în care discursul, teoria nu-și au locul." Așadar, nici ideologiile, de orice fel ar fi! Între obiect și Experiență, preferă experiența!), actorii din distribuție alegându-și… personajul (și de pe internet; se aseamănă cu experimentul liric făcut de Claudiu Komartin în cea mai nouă carte a sa de poezie, "Inoculare"). După cum observa Th. Cr. Popescu, a rezultat o piesă cu aproximativ toate personajele negative, adică mai mult sau mai puțin… nebune. Unele sunt tratate cu compasiune, altele nu.

În serialul "Gambitul damei" se deconspiră un posibil secret al șahiștilor sovietici de top. Când se amâna o partidă a unui individ, peste noapte, când se analiza strategia, se adunau "toți" pentru a discuta, a analiza strategia, pe când… americanii erau individualiști. De aceea pierdeau de cele mai multe ori.

"…în Țara Minunilor" s-a lucrat în echipă și am putea spune că s-a văzut! "Nebunia" lumii nu putea fi învinsă altfel! Și avem aici teme (și personaje; gospodina, profesorul care cred că pământul este plat, revoluționarii de profesie ș.a.m.d. sunt doar exemple, dacă vreți, și de posibile personaje), precum… Adevărul, Minciuna, catharsisul, conspiraționismul, agresivitatea, populismul, impostura, posibila dictatură, pandemia. În ultimă instanță, în scena în care ne simțim ca în Berlinul "Cabaretului", unde teroarea nazistă înspăimântă, înțelegem și valoarea de avertisment!

Estetica montării ar putea fi îndatorată și lui David Lynch, Matthew Barney, "uitatul" soț al lui Björk (și aici ar fi un "Cremaster" inevitabil mai kusturizat! Ne referim mai mult la inserțiile video, live sau nu!), de ce nu, și fotografului Cornel Gingărașu, martor și el la reprezentația din 19 martie și la discuțiile de după. Florin Toma, managerul Dramaticului, s-a referit la "Joker", și la Galați, personajul lui Cristi Gheorghe ar fi cel mai apropiat de cel jucat de Joaquin Phoenix, în filmul american. Radu Horghidan a făcut o trimitere la Jung și la conceptul său de Umbră, care poate ajunge să te posede.

Bref, după discuția care va fi de găsit pe YouTube, se va înțelege de ce Alice nu va mai fi de găsit decât la… Teatrul ”Gulliver”, într-o montare care se anunță a fi de pomină/ de referință!

Citit 902 ori Ultima modificare Vineri, 31 Martie 2023 10:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.