Gălăţeni pe podium, la Premiile Gopo 2023

Gălăţeni pe podium, la Premiile Gopo 2023
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Gălăţeanul Bogdan Ionescu a câștigat, marți seară, Premiul "Gopo", la secțiunea "Cele mai bune decoruri", pentru filmul "Metronom", apărut în 2022, în regia lui Alexandru Belc.

Bogdan Ionescu are o vastă experienţă în lumea teatrului şi a filmului. Aventura în lumea teatrului a început-o de pe vremea când era copil şi îl însoţea la muncă pe tatăl său, Marcel Ionescu, fost director al Teatrului de Copii "Gulliver" şi al Liricul gălăţean.

Nu este singurul premiu pe care pelicula "Metronom" l-a câştigat la Festivalul "Gopo". În plus, "Metronom" a primit şi premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes 2022, secțiunea "Un Certain Regard".

Acțiunea filmului se petrece în anul 1972, în timp ce Ilie Năstase și Ion Țiriac jucau finala Cupei Davis, contra echipei Statelor Unite. În paralel, doi liceeni care se iubesc scriu scrisori la emisiunea "Metronom" de la Radio Europa Liberă, emisiune considerată unul dintre cele mai importante simboluri ale rezistenței anticomuniste prin muzică. Ulterior, familia băiatului primește aprobarea să plece definitiv din țară, iar cei doi tineri știu că trebuie să se despartă, dar aceste ultime zile împreună devin hotărâtoare pentru restul vieților lor.

Scenografia s-a făcut în cele mai mici detalii, după o documentare foarte riguroasă, după cum povesteşte însuşi Bogdan Ionescu: "A fost o muncă extrem de minuțioasă de documentare, în toate aspectele cotidianului anilor ‘70, pornind de la «meniul» de petrecere cu rețetele clasice de succes, ce produse existau atunci în magazine, ambalaje, stiluri de amenajare a interioarelor, obiecte de recuzită de epocă. Electrocasnicele și electronicele folosite în film și chiar vinilurile sunt din '72 sau de dinainte. Am tipărit ziare, reviste și reclame, dar am și găsit la un colecționar un număr dintr-un ziar de epocă destul de bine conservat, tipărit în săptămâna în care are loc la București Cupa Davis, pe care îl are Vlad Ivanov pe birou în film. Apoi a urmat documentarea pentru interiorul clădirii Securității, foarte anevoioasă, deoarece nu există referințe foto sau video. Am vorbit pentru asta cu foști deținuți din Brașov, care mi-au descris spațiile prin care treceau între camera de bătaie și celula în care stăteau", povesteşte Bogdan Ionescu într-un interviu.

Un alt premiu câştigat la "Gopo" care are legătură cu Galaţiul este cel pentru Cea mai bună actriţă, acordat Andreei Grămoșteanu, pentru rolul Alina Moga din filmul "Dog Poop Girl", regizat de gălăţeanul Andrei Huţuleac. Filmul şi actriţa au primit premii şi la prestigiosul Festival de Film de la Moscova.

Citit 1764 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Mai 2023 16:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.