„Cimitire și morminte creștine în Galați”

„Cimitire și morminte creștine în Galați”
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Galați, prin grija neobositului profesor de istorie Ghiță Nazare, a găzduit lansarea volumului "Cimitire și morminte creștine în Galați", avându-l ca autor principal pe preotul Eugen Drăgoi. Remarcabil efortul autorului, care a consultat peste 250 de surse și a consemnat peste 350 de trimiteri bibliografice, ceea ce-i dă lucrării, apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, o aură de extremă rigoare științifică.

Cartea, bogat ilustrată, nu se dorește a fi o monografie a subiectului, ci un abecedar al acestei zone de interes istoric. După cum sublinia chiar autorul, deși subiectul este puțin sinistru, el face parte din viața noastră de zi cu zi, moartea fiind singurul eveniment finalmente previzibil. Eugen Drăgoi a ținut să aducă aminte şi faptul că vizitarea mormintelor, la diferite ocazii, reprezintă de fapt un omagiu adus "moșilor" noștri.

Cu ocazia lansării, Gheorghe Felea, Sorin Langu și Cristian Căldăraru, trei reputați profesori de istorie, au făcut trimiteri la tanatologie, arhitectură funebră și necropolă. Profesorul de română Teodor Parapiru a sugerat că, în afara "lizibilității" cărții, autorul ar fi putut să "romanțeze" unele dintre istoriile expuse.

 

Citit 1318 ori Ultima modificare Marți, 11 Iulie 2023 06:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.