Expoziţia "Imagini eseu", de la lirism la sobrietate. Jana şi Gheorghe Andreescu, la Galeriile de Artă

Expoziţia "Imagini eseu", de la lirism la sobrietate. Jana şi Gheorghe Andreescu, la Galeriile de Artă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Galeriile de Artă "Nicolae Mantu" găzduiesc, începând din 8 octombrie, expoziția "Imagini eseu" a soților Gheorghe Andreescu și Jana Andreescu, artiști septuagenari, cu o bogată activitate, fiecare având în palmaresul său peste 20 de expoziții personale, numeroase participări la manifestări de profil cu caracter local, național și internațional, precum și participări la Taberele de creație de la Dragoslavele, Focşani, Celic-Dere-Argamun (Tulcea), Bucium (Iași), Ploiești, Desești (Maramureș), Tarcău (Neamț), Rânca (Gorj), Bușteni, Balcic, Varna, Șumen și Stara Zagora (Bulgaria), Zadar (Croația), Ostrov.

Ambii pictori au populat simezele cu 42 de lucrări de pictură și grafică, reprezentând peisaje, naturi statice și compoziții. Gheorghe Andreescu expune și patru lucrări de sculptură, realizate în marmură și piatră recompusă.

Important reper al profesionismului în pictură și grafică în acuarelă, Jana Andreescu aduce și de această dată în expoziție imagini ale unui univers plastic populat de instrumente muzicale și flori, clădiri ale căror fațade impresionează prin arhitectura lor impozantă și sunt înconjurate de arbori și vegetație cu statură suprarealistă, arcade romane, ape, bărci, săbii cu mânere cu un design deosebit, fel de fel de recipiente etc. Este un univers care-i definește creația, de o mare expresivitate plastică, liric prin excelență, tonic, prin care iubitorul de artă călătorește nestingherit cu fantezia sa, descoperind frumuseți care îi încântă privirea și în fața cărora trăiește sentimente de liniște și pace adâncă. Și aceasta numai pentru că pictura și grafica Janei Andreescu nu sunt dramatice, nu tensionează, ci relaxează și înalță sufletește. Se simte în tot ce așterne pe pânză, carton sau hârtie, plăcerea cu care artista pictează, grija pe care o manifestă pentru stabilirea unor acorduri cromatice armonioase, care ating rafinamentul. Ansamblurile tablourilor sale sunt echilibrate compozițional, coerente, încărcate de o poezie care izvorăște din cele mai intime fibre și se revarsă ca apa unui izvor, încălzind inimile celor aflați în dialog cu pictura sa. Culorile sunt vii, uneori mai discrete, întotdeauna însă expresive și aflate acolo unde le este locul. Predomină culorile primare cu nuanțele lor, formele au claritate și eleganță, imaginile sunt expresia demersului unei pictorițe pentru care figurativul este esențial și nu-l va abandona niciodată.

Spre deosebire de soția sa, lucrările lui Gheorghe Andreescu sunt de o ținută sinonimă cu sobrietatea, autorul folosind foarte mult culorile negru și ocru, brunurile. Elementele care alcătuiesc structura compozițională a tablourilor (palate și calești regale, interioare fastuoase dominate de imaginea unui pian, a unui cor sau a unui tron domnesc, piese de mobilier pe care staționează o iguană), cai înzăuați, le conferă o anumită monumentalitate. Pe fundalul altor lucrări cu discrete elemente de peisaj, artistul proiectează pistoale haiducești realizate din marmură recompusă, cu o decorație de mare finețe, lucrată cu răbdare de bijutier. În sculptura "Anubis", el reînvie una dintre cele mai importante divinități din mitologia egipteană, Anubis, fiu al zeului Osiris (zeu al vegetației și al Nilului), reprezentat cu cap de câine sau de șacal. Nu este prima dată când Gheorghe Andreescu expune alături de pictură și lucrări de sculptură, demonstrând reale calități și în această formă a artei. Tablourile reprezentând costume de epocă, realizate într-un stil personal, cu multe elemente decorative de finețe și înscrisuri hieroglifice, impresionează prin ineditul lor, la crearea lor având probabil un rol hotărâtor și activitatea pe care el a desfășurat-o cu ani în urmă ca scenograf la Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați.

Înscriindu-se ca o nouă manifestare publică reprezentativă pentru cariera lor artistică, expoziția "Imagini eseu" a familiei de artiști Gheorghe și Jana Andreescu este un act de cultură substanțial, de mare acuratețe, care le va oferi gălățenilor și turiștilor care o vor viziona mari bucurii și satisfacții estetice.

Galerie de imagini

Citit 605 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2024 23:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.