Cine sunt premianţii Festivalului Naţional de Comedie de la Galaţi
Foto: Teatrul Dramatic "Fani Tardini"

Cine sunt premianţii Festivalului Naţional de Comedie de la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Premiul pentru Cel mai bun joc de echipă - acesta este trofeu Festivalului Naţional de Comedie de la Galaţi care a revenit trupei Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, pentru spectacolul „Vrabia”, de Leta Popescu, în regia gălăţencei Leta Popescu. Mai mult, unul dintre trofeele pentru Cea mai bună regie, premiu acordat ex-aequo, a rămas tot la Galaţi, şi va ajunge la etajul al doilea al unui imobil din Ţiglina IV, în casa celor doi oameni care au inspirat, dar nu foarte tare, „Vrabia”.

Cea de-a XXXIV-a ediție a Festivalului Naţional de Comedie de la Galaţi s-a încheiat duminică seara cu festivitatea de premiere şi un spectacol senzaţional - „Artă”, pus în scenă de Teatrul „L.S. Bulandra” București.

Juriul festivalului a fost format din nume de referință ale teatrului din țara noastră: Bács Miklós, actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, profesor universitar al Facultătii de Teatru și Televiziune din cadrul Universității „Babes Boylai” din Cluj; Irina Zlotea, critic de teatru recunoscut pentru cronicile scrise cu regularitate și participările constante la numeroase festivaluri şi evenimente culturale din ţară, în calitate de critic de teatru; Dragoș Alexandru Mușoiu, regizor faimos, recunoscut pentru spiritul său creator și montări apreciate precum „Jocul de-a vacanța”, „Operațiunea Marte” sau „Visul”.

Juriul a simţit nevoia să schimbe puţin titulatura premiilor. Iată cine sunt câştigătorii.

Premiul pentru Cel mai bun spectacol a fost acordat Teatrului de Comedie Bucureşti, pentru spectacolul „Căsătoria” de N.V. Gogol.

Premiul pentru Cea mai bună regie a fost decernat ex-aequo regizoarei Leta Popescu, pentru spectacolul „Vrabia”, şi regizorului Cristian Ban, pentru „Nuntă în Oaş”. Emoţionată, gălăţeanca Leta Popescu a mărturisit că există în sala de spectacol doi oameni care au inspirat spectacolul „Vrabia”… dar nu foarte tare. Pentru că piesa este, totuşi, „o ficţiune rău de tot”. Prin urmare, trofeul va ajunge în Ţiglina IV, la etajul doi, Galaţi, România.

Juriul a considerat că nu are ce căuta o demarcaţie în teatru între cel mai bun actor/ cea mai bună actriţă în rol principal, respectiv, secundar. Prin urmare, premiul pentru Cel mai bun actor i-a revenit lui Tudor Cucu Dumitrescu, pentru rolul bufonului din „A douăsprezecea noapte” - spectacolul Teatrului Nottara, iar trofeul pentru Cea mai bună actriţă va ajunge la Mihaela Teleoacă, pentru rolul Fiokla Ivanovna, din „Căsătoria”.

Ultima distincţie acordată - Premiul pentru Cel mai bun joc de echipă - are o însemnătate deosebită pentru Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi şi pentru directorul acestei instituţii, actorul Florin Toma: „Acest premiu are o valoare specială pentru mine, pentru că mi-am dorit foarte mult ca la Galaţi trupa să se transforme într-o echipă. Şi acest fapt a fost posibil eforturilor întregului colectiv. Ne-aţi validat ca echipă în primul rând”.

Florin Toma a amintit că, imediat după pandemie, teatrul a simţit nevoia să creeze un program artistic mult mai coerent şi mult mai puternic, ca o reacţie la pandemie şi, în acelaşi timp să se apropie mai mult de comunitate. Aşa s-a născut „Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan”, iniţiat de actorul Radu Horghidan, pe care teatrul a început să-l implementeze. Proiectul îşi propune să susţină dramaturgia românească contemporană şi în acelaşi timp să susţină ideea de colectiv de creaţie, de echipă de creaţie. Însă ideea de colectiv de creaţie este greu de implementat într-un teatru în care ai personalităţi puternice, individualităţi distincte: „Atunci părea o idee utopică, total riscantă şi de foarte multe ori deficitară. Cu toate astea, mă bucur că am avut curajul şi oamenii cu care să implementăm acest proiect. În cadrul proiectului ne-am propus să lucrăm timp de trei ani cu aceeaşi regizori: Leta Popescu, Cristian Ban, Adi Iclenzan. „Vrabia” este unul dintre cele trei spectacole din primul an de proiect”, a declarat Florin Toma.

Premiul Publicului a fost acordat spectacolului „Căsătoria” de N.V. Gogol.

Mai trebuie spus că trofeele sunt creaţia artistului scenograf Daniel Divrician - un bufon cu smiley face.

Citit 1398 ori Ultima modificare Joi, 12 Octombrie 2023 12:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.