Spectacol al Teatrului „Gulliver”, favoritul publicului la Gala UNITER (FOTO)

Spectacol al Teatrului „Gulliver”, favoritul publicului la Gala UNITER (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Favorit al publicului, care i-a oferit cele mai multe voturi - 1.973 - spectacolul "Alice in Wonderland" al Teatrului pentru Copii și Tineret "Gulliver" din Galați a rămas doar cu nominalizarea la Gala Premiilor UNITER 2024, ceea ce reprezintă în sine o performanță. Chiar dacă nu a câștigat premiul pentru "Cel mai bun spectacol de teatru de animaţie/ teatru pentru copii", contează mai mult validarea publicului! Și mai ales faptul că "Gulliver" s-a făcut remarcat printre cele mai cunoscute teatre din țară. Nu a fost, însă, singura prezență gălățeană la Gala UNITER, care a avut loc luni seară, la Teatrul Național "I.L. Caragiale" din București.

Așa cum ați putut afla din ziarul "Viața liberă", spectacolul „Alice in Wonderland”, în regia Anei Crăciun Lambru, producţie a Teatrului pentru Copii şi Tineret „Gulliver”, a fost nominalizat la Premiile Galei UNITER 2024, la categoria „Cel mai bun spectacol de teatru de animaţie/ teatru pentru copii”. Iar Andrei Cozlac a fost nominalizat pentru video mappingul din acest spectacol, la categoria „Cel mai bun video design”. Nominalizări în premieră pentru teatrul gălăţean, fiind şi prima dată când Gala Premiilor UNITER include această nouă categorie dedicată teatrului de animaţie şi teatrului pentru copii. Mai mult, spectatorii - iubitorii de teatru în genere, au avut ocazia să-și susțină favoriții la toate categoriile, prin vot, pe site-ul UNITER.

Gala UNITER a avut loc în seara de luni, 27 mai 2024, în Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Echipa Teatrului pentru Copii și Tineret „Gulliver” a participat la evenimentul de gală și a așteptat cu emoție verdictul juriului.

Cel mai bun video design

Publicul i-a acordat 1.140 de voturi (49,83 la sută) lui Andrei Cozlac pentru video mappingul din spectacolul „Alice în Wonderland”. Cel mai mare punctaj! Câștigătorul UNITER al acestei categorii a fost desemnat Mihai Nistor pentru videoproiecţiile, filmările și mappingul din spectacolul „Antologia dispariţiei”, al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, căruia publicul i-a acordat 914 voturi - 39,95 la sută. Impresionant este că, pe scena Galei, Mihai Nistor a ținut să-i mulțumească lui Andrei Cozlac, profesor la Facultatea de Arte Vizuale din cadrul Universității Naționale „George Enescu” din Iași.

Cel mai așteptat premiu pentru echipa gălățeană

Spectacolul gălățean „Alice in Wonderland” a concurat pentru Premiul UNITER cu alte două spectacole valoroase „Elixirul dragostei” al Operei Comice pentru Copii Bucureşti și „Poveşti invizibile” al Teatrului pentru Copii şi Tineret Gong Sibiu și al Centrului de Teatru Educaţional Replika Bucureşti.

Spectatorii i-au acordat lui „Alice in Wonderland” 1.973 voturi - 46.62 la sută, iar celorlalte două 1.589 de voturi - 37,55 la sută și, respectiv, 670 de voturi - 15,83 la sută.

Anunțat printre ultimele la Gală, Premiul UNITER pentru „Cel mai bun spectacol de teatru de animaţie/ teatru pentru copii” a ținut echipa gălățeană cu sufletul la gură. Și pentru că fairplayul și respectul pentru valoarea actului artistic primează, gălățenii au aplaudat echipa spectacolului premiat - „Povești invizibile”, care atrage atenția asupra provocărilor pe care le au copiii nevăzători și familiile lor.

„Ne bucurăm pentru nominalizarea UNITER, ne bucurăm că am fost la Gală. Este important pentru cultura gălățeană că se află acolo, între primele teatre recunoscute din țară. Și, bineînțeles, cel mai important este publicul, care ne-a validat încă o dată. De aici încolo, la muncă din nou!”, ne-a declarat managerul Teatrului „Gulliver”, actorul Eduard Șișu.

Ce spune regizoarea lui „Alice”

Într-o confesiune pe Facebook, regizoarea spectacolului „Alice in Wonderland” mărturisește: „Am fost tristă și pentru că mi se părea important ca Teatrul «Gulliver» să obțină premiul care ar fi adus, poate, mai multă încredere din partea autorităților locale. Mai mult sprijin financiar, fonduri, turnee cu producțiile lor. Știm cu toții că la Galați e nevoie de mai multă investiție în cultură. Am fost tristă și pentru echipa care a muncit enorm!

M-am bucurat de pasul extraordinar pe care noi, creatorii de teatru de păpuși și teatru pentru copii, l-am făcut. Mulțumim, UNITER, că ne-ai văzut, ne-ai înțeles și ne-ai chemat să luăm un loc la masă. Prin tine, avem și recunoaștere mai multă, poate, din partea publicului larg.

Eu mulțumesc întregii echipe de creație a spectacolului «Alice in Wonderland». Toți, de la directorul teatrului și până la doamna de la poartă, au contribuit la țeserea poveștii noastre și la această importantă realizare: nominalizarea și participarea la Gala UNITER. Scenografele Elena Iorga și Alexandra Budianu - vă iubesc mult și mă înclin!

Eduard Șișu, mulțumesc pentru încredere! Andrei Midișan, Elena Emandi, Valeria Taban, Gina Geru, Cosmin Cosma, Nicoleta Miru-Cosma, Miruna Dobrotă, Andrei Dombrovschi, Ramona Păuc, Aurelian Iorga, Lică Dănilă, Adina Ariton, Elena Marin, Andrei Ciugulea, Andrei Cozlac, Radu Marţin! Vă mulțumesc și vă iubesc! Noi toți vă mulțumim vouă, celor care ne-au oferit votul și am câștigat astfel un premiu UNITER prin Votul Publicului!”, scrie regizoarea Ana Crăciun Lambru.

Premiații anunță alți premianți

Spuneam, la începutul articolului, că prezența gălățeană la Gala UNITER a fost mai numeroasă. Și asta pentru că doi dintre tinerii actori ai Teatrului Dramatic „Fani Tardini” au urcat pe scena Galei, pentru a anunța un premiu. Este vorba despre Ama Beschieru şi Robert Ioan, laureaţi ai Marelui Premiu „Ştefan Iordache”, la Gala Tânărului Actor HOP 2023. Celor doi le-a revenit misiunea de a anunța Premiul pentru „Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic” - „Vara în care mama a avut ochii verzi”, după romanul omonim de Tatiana Ţibuleac.

Citit 2198 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Mai 2024 20:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.