Victor Cilincă, premiat de Uniunea Scriitorilor pentru teatru
Foto: Foto: Angela Ribinciuc

Victor Cilincă, premiat de Uniunea Scriitorilor pentru teatru
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Primitorul sediu al filialei Sud-Est, Galaţi-Brăila, a Uniunii Scriitorilor din România (USR), de curând inaugurat, a fost sfinţit vineri, lucru mai puţin obişnuit, de un preot-scriitor. „Se binecuvântează sediul acesta de cultură”, a rostit părintele Mihail Milea (scriitorul cu pseudonim literar Sava Bogasiu, membru al filialei), basarabean din Soroca, acum stabilit în Buzău, care a avut privilegiul să lucreze o vreme alături de Nicolae Steinhardt.

Scriitori gălăţeni, brăileni, buzoieni, vrânceni, constănţeni, au umplut vineri sălile filialei USR, în timp ce preşedintele filalei, poetul Corneliu Antoniu, susţinea ideea că suntem „o provincie de autori autentici, de fapt autorii autentici s-au născut în provincie!”

Premii pentru poezie, critică, implicare şi teatru

Cu această ocazie, s-au acordat premiile anuale ale filialei, ale Fundaţiei culturale şi revistei „Antares”. Juriul a fost format din: preşedinte – poetul Saint Simon Ajarescu, membri – preşedintele filialei, poetul Corneliu Antoniu, director al revistei „Antares”, criticul Viorel Ştefănescu, poetul brăilean Constantin Gherghinoiu, poetul, prozatorul şi eseistul Iulian Grigoriu. Dacă poezia a fost bine reprezentată, anul acesta nu s-a acordat niciun premiu pentru Proză, a anunţat Iulian Grigoriu.

Premiul pentru poezie a fost primit de Florina Zaharia, pentru volumul „eua”. Pentru debut în poezie a fost premiat Andrei Velea, cu volumul „Gimnastul fără plămâni”.

Premiul pentru critică a revenit profesorului brăilean Viorel Coman. Premiul „pentru proiectul revuistic de literatură Dunărea de Jos” a ajuns la plasticianul Sergiu Dumitrescu, iar „Premiul pentru turism cultural” a fost acordat lui Gheorghe Petcu, din Buzău – scriitor implicat în organizarea caselor de creaţie pentru filiala USR. Premiul „Opera Anima” pentru „un om cu totul şi cu totul deosebit, pentru harul minţii şi dorul de muncă, pentru sudoarea frunţii şi căutarea prin rugă”, după cum spunea Antoniu, a fost oferit scriitorului Sava Bogasiu din Buzău, în timp ce Premiul pentru eseu a revenit Mariei Cogălniceanu din Brăila.

Premiul pentru Teatru a fost acordat „unui cunoscut dramaturg, care a luat mai multe premii, scriitorului Victor Cilincă”, a anunţat Antoniu. Simon Ajarescu a ţinut să spună, oferind distincţia: „Eu îl apreciez pentru munca lui la ziarul Viaţa liberă, pentru toată munca lui la teatru, pentru că este şi un autor de teatru foarte talentat, care a avut şi o imediată recunoaştere pe plan naţional. Este, de asemenea, şi un scriitor tradus în limbi străine, în Canada, în SUA, în Anglia, în Franţa…”

Citit 8539 ori Ultima modificare Marți, 20 Decembrie 2011 09:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.