Păpuşarii gălăţeni au fost iubiţi şi apreciaţi la Festivalul Internaţional din Kazakhstan

Păpuşarii gălăţeni au fost iubiţi şi apreciaţi la Festivalul Internaţional din Kazakhstan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Nu ne aşteptam să plângă după noi la plecare”


 

Deşi s-a calificat şi anul trecut la preselecţia pentru Festivalul Internaţional de Marionete din Kazakhstan, actorul Aurelian Iorga şi echipa sa au reuşit să ajungă acolo abia anul acesta. Ei au trecut pentru a doua oară de filtrul selecţiei destul de dure (s-au calificat doar 30 de spectacole din peste 100) şi pentru că au găsit şi finanţare au reuşit să ajungă la peste 4.000 de kilometri distanţă şi să prezinte unui public avid de cultură „Magia marionetelor”.

Organizare impecabilă, premiu de consolare

Alături de Aurelian Iorga au mai participat la festival Narcisa Dumitriu, Laurenţiu Andreescu şi Rică Lungu. „A fost o organizare impecabilă. Am admirat bunăvoinţa şi disponibilitatea fiecărui angajat al teatrului gazdă, de la croitorese la contabili, au stat la dispoziţia noastră, toată săptămâna, 25 din 24 de ore! În plus, au fost şi grupuri de studenţi voluntari care au stat cu noi zi de zi, pentru a ne ghida prin Almaty, oraşul unde s-a desfăşurat festivalul”, povesteşte Aurelian Iorga.

„Ne-am simţit foarte bine, a fost ca într-un vis frumos. Oamenii erau destinşi, am avut parte de un public avizat dispus să aprecieze arta. Ne-am simţit actori respectaţi şi iubiţi. Nu ne aşteptam să plângă după noi la plecare”, completează şi Narcisa Dumitriu. 

Chiar dacă nu au primit premiu, prestaţia gălăţenilor a fost foarte apreciată de public, dar şi de participanţii la festival: „Au fost uimiţi de multitudinea lucrurilor pe care le-am prezentat, de workshop-ul nostru, de spectacolele stradale, dar şi de cel pe care l-am susţinut la un spital de copii cu afecţiuni oncologice. Ne-au spus că la ei nu se practică aşa ceva, dar că au avut ce învăţa de la noi. Zâmbetele copiilor cărora le-am adus pentru câteva momente fericirea şi i-am făcut să uite de boala cumplită au fost pentru noi cel mai mare premiu. Dar şi cuvintele celor care au văzut prestaţia noastră: „Eu v-aş fi dat vouă premiul!”, ne-a spus o profesoară de teatru rusoaică. Iar pentru noi aceste lucruri au contat foarte mult, chiar dacă spectacolul nostru nu s-a încadrat în grila lor de premiere, deşi a fost aplaudat îndelung la final, dar şi pe momente ”, mai adaugă Aurelian Iorga. 

Dovadă că au făcut o impresie bună stă şi faptul că anul viitor au fost iar invitaţi să participe la festivalul din Kazakhstan, dar şi la un altul din Tadjikistan.

Un exemplu pentru organizatorii de festivaluri

Laurenţiu Andreescu ne asigură că „Totul a fost ca un vis frumos!”, iar ceea a ieşit în special în evidenţă a fost atenţia acordată trupelor participante. „Din acest punct de vedere, evenimentul la care am participat în Kazakhstan este un exemplu pentru toţi organizatorii de festivaluri internaţionale. Organizatorii au fost foarte interesaţi de impresiile noastre şi ne-au spus că vor aplica tot ce au învăţat de la noi în ediţiile următoare. Mulţumim municipalităţii pentru că ne-a susţinut financiar, directorului Teatrului Cristian Gheorghe şi contabilei Paraschiva Ghimpu că ne-au susţinut să putem reprezenta cu cinste Galaţiul”, a concluzionat Aurelian Iorga.

Citit 876 ori Ultima modificare Duminică, 29 Septembrie 2013 11:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.