MANIFESTĂRI în amintirea PICTORULUI Ionuţ Cătălin Florea, la Şcoala generală din I.C. BRĂTIANU

MANIFESTĂRI în amintirea PICTORULUI Ionuţ Cătălin Florea, la Şcoala generală din I.C. BRĂTIANU
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă vacanţa de vară este în toi şi sute de copii gălăţeni se bucură de plajele însorite sau de tihna şi frumuseţea din bătătura bunicilor, mai mulţi elevi ai Şcolii Gimnaziale "Ion Creangă" din comuna I.C. Brătianu nu au uitat să treacă zilele trecute şi pe la şcoală, pentru a participa la diverse activităţi.

Pentru că pe 4 august s-au împlinit 40 de ani de la naşterea pictorului Ionuţ Cătălin Florea, elevii premianţi ai concursului "In memoriam Ionuţ Cătălin Florea", desfăşurat în luna mai 2014, alături de elevi de la Centrul Cultural "Dunărea de Jos" din Galaţi, secţia  de pictură, au participat la activitatea "Eu sunt un artist, mamă!", desfăşurată la punctul muzeal care poartă numele pictorului.

Elevele Georgiana Şeitan, clasa a III-a, Andreea Gabriela Oltean, clasa a IV-a şi Crina Gogan, clasa a V-a, de la Şcoala Gimnazială "Ion Creangă", alături de Mihai Zugravu, clasa a IV-a, de la Şcoala Nr. 29 din Galaţi, de Miruna şi Ana Maria Lupea, eleve în clasa a VII-a la Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin, şi de cursanţi ai Centrului Cultural "Dunărea de Jos" au transpus în acuarele şi grafică un colţ din natură. Lor li s-a alăturat Ancuţa Zugravu, o fată de doar 5 ani.

Ideea organizării activităţii le-a aparţinut mai multor cadre didactice de la şcoala din comună, în parteneriat cu Ecaterina Florea, mama pictorului, cea care le-a oferit şi premii în bani participanţilor la eveniment.

Cine a fost Ionuţ Cătălin Florea

S-a născut la 4 august 1974, iar la vârsta de 16 ani, în urma unui grav accident, viaţa lui s-a schimbat complet. În 1991, împreună cu mama sa, adolescentul s-a stabilit în Austria, la Altenhof (lângă Linz), sperând într-o vindecare. Aici a luat contact pentru prima dată cu arta plastică, începând să creeze în tehnica acrilică. Tot la Altenhof tânărul a avut şi prima sa expoziţie, după care s-a asociat la proiectul „Casa“, un sediu destinat tinerilor cu handicap. Ionuţ Cătălin Florea a urmat, începând din octombrie 1997, cursurile Universităţii de Artă din Linz, „neacceptând niciodată să fie considerat drept o persoană cu handicap“, aşa cum mărturiseşte Gert Hermann, asistentul artistului. Artistul a murit pe 7 mai 2001, la doar 26 de ani, lăsând în urmă peste 1.000 de lucrări grafice, acuarele şi desene. După moartea artistului, mama sa a instituit Premiul „In Memoriam Ionuţ-Cătălin Florea", acordat anual unui artist plastic.

CITEŞTE ŞI: In memoriam Ionuţ Cătălin Florea: Concurs naţional de pictură

Citit 2405 ori Ultima modificare Marți, 05 August 2014 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.