Zilele Italiei, la „V.A. Urechia”

Zilele Italiei, la „V.A. Urechia”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Joi, vineri şi duminică, la Galaţi, comunitatea italiană a sărbătorit Ziua Republicii Italiene printre prietenii români. Şi reprezentanţii altor grupuri etnice din Galaţi, reprezentanţi ai Consiliului Judeţului, oameni de cultură, au fost alături de fraţii de gintă latină.

Ziua Italiei se serbează în fiecare an pe 2 iunie, dar manifestările au fost la Galaţi proiectate pentru o întindere mai mare, la sfârşitul săptămânii trecute, într-un regal cultural găzduit de Biblioteca ”V.A. Urechia”. Expoziţia „Bella Italia” a fost deschisă chiar din prima zi şi încă vă aşteaptă în Sala „Eminescu”.

Un desen de mari dimensiuni după Columna lui Traian, adus în ţară de senatorul V.A. Urechia, care voia să dovedească originea latină a poporului român, cărţi despre ţările române scrise de călători italieni, gravuri, vechi cărţi tipărite în Italia, de pildă un bătrân incunabul, tipărit la 1478, o Istorie universală scoasă la 1564, un dicţionar imperial în limbile importante ale Europei timpului - italiană, franceză, germană şi latină, care a aparţinut lui Iancu Văcărescu, un vocabular italian care a aparţinut lui Asachi…

Alături, fotografii cu Garibaldi, cu badea Cârţan şi Urechia punând o coroană de flori la picioarele Columnei, o ziaristă româncă plecată în 1899 la Roma, în opinci şi costum naţional şi multe altele.

Un secret: bibliotecara Valentina Oneţ, şefa Colecţiilor Speciale, cea care a rânduit în vitrine adevărate comori de istorie, este de origine italiană.

Dansatori şi meşteri de carte…

„Despre Comunitatea italiană „Casa Italia” din Galaţi, cu prezent, trecut şi idei de viitor, au vorbit vineri preşedintele acesteia, Traian  Dell’ Agnolo, precum şi vicepreşedinta Asociaţiei Italienilor din România, Ioana Grosaru, soţia deputatului comunităţii italiene.

Cercetătorul Tudose Tatu şi profesorul Nicolae Colceriu au prezentat apoi cărţile publicate în ultimii ani de un fiu al comunităţii italiene gălăţene, Maximilian Popescu Wella, aparţinând de lumea unui Jean Bart sau Radu Tudoran, după cum au spus prezentatorii. Tot vineri a avut loc spectacol al corului „Suono di primavera”, mici dansatori şi cântăreţi care au primit aplauze.

Duminică a fost zi de colocviu. Pagini de istorie prezentate de un alt fiu al comunităţii, Ionel Gheorghiu, un salut din partea Consiliului Judeţului, reprezentat de dna Laura Teodoru, cuvinte pioase ale parohului Bisericii Catolice, Marius Blejuţ, prezentarea unui album cu imagini din Italia, semnat de Ştefan Andronache.

Pe scurt, trei zile cu adevărat sărbătoreşti!

Comentariu foto: Lângă Columna lui Traian, bibliotecara Valentina Oneţ şi preşedintele comunităţii italiene gălăţene, tot Traian – Dell’ Agnolo

Citit 805 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.