Cartea deceniului: „Diocleţian – fiul lui Jupiter”

Cartea deceniului: „Diocleţian – fiul lui Jupiter”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În cadrul Festivalului „Axis Libri” scriitoarea gălăţeană Violeta Ionescu a lansat un volum care merită toată atenţia *

Violeta Ionescu a lucrat timp de zece ani la cartea „Diocleţian, fiul lui Jupiter”. Ca urmare, volumul scos de Editura „Phoebus” este ca o bijuterie atent şi migălos şlefuită, numai bun de lansat în cadrul unui eveniment cu caracter naţional – Târgul de Carte „Axis Libri”.

Prezentarea romanului istoric a fost făcută de scriitorul şi jurnalistul Victor Cilincă: „Am putea spune fără probleme că e cartea deceniului – dacă ar fi apărut într-o cultură obişnuită cu promovarea, ar fi avut desigur succesul cărţilor lui Dan Brown, prin spiritul polemic însă, nu prin invenţia de dragul spectaculosului. Autoarea a lucrat cu foarte multe surse de documentare, unele obţinute prin hazard, chiar atunci când era nevoie. O carte care a avut răsunet chiar şi dincolo de graniţele ţării fiind menţionată în presa  de la Ierusalim”.

„Figura celui considerat de istoria religiei drept cel mai mare persecutor din toate timpurile al creştinilor şi de către cercetătorii laici un mare reformator al Imperiului roman este descoperit acum, într-o carte cu multă poezie, dragoste, acţiune, care îmbracă firesc concretul datelor smulse arhivelor. Violeta Ionescu a vorbit despre paradoxurile istorice, de pildă acela că Diolcleţian şi-a format administraţia, la începutul domniei, în special din creştini, recunoscuţi pentru faptul că nu puteau fi mituiţi”, a afirmat Victor Cilincă.

Altfel spus, romanul Violetei Ionescu n-ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă, iar lectura lui nu trebuie ratată sub nicio formă.

Citit 907 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.