NERO - unul dintre cei mai CRUZI ÎMPĂRAŢI din istorie

NERO - unul dintre cei mai CRUZI ÎMPĂRAŢI din istorie
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Nero s-a născut la nouă luni după moartea lui Tiberius, la 15 decembrie 37 d.Hr. Văzându-l, tatăl său, Gnaeus Domitius Ahenobarbus, ar fi exclamat în faţa celor care îl felicitau: "Din mine şi din Agrippina nu se poate naşte decât ceva detestabil şi funest pentru stat". Parcă pentru a-i întări spusele, astrologii anunţau, potrivit descopera.ro, atunci lucruri înfricoşătoare. Legendele mai spun că imediat după naştere, un şarpe uriaş ar fi venit de nicăieri pentru a-i păzi patul, şarpe a cărui piele a fost descoperită pe perna micului Nero, şi pe care acesta ar fi purtat-o într-o brăţară, în chip de talisman, până aproape de propria moarte.

Apucături cel puţin condamnabile

Dar acestea sunt doar mituri legate de prima perioada a vieţii sale. Cert este că, la numai 16 ani, Nero îi lua locul tatălui sau adoptiv, în urma unui complot pus la cale de Agrippina, care îşi otrăvea atunci soţul, abia întors din campaniile militare. Claudius s-a stins într-o singură noapte, cea de 13 octombrie 54 d.Hr., probabil în urma unei doze extrem de puternice de otravă, ce îi fusese administrată în timpul cinei. În aceeaşi dimineaţă, Nero devenea Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus, cel mai tânăr împărat al Romei de până atunci.

Puternic influenţat de Agrippina şi de cei doi învăţători aleşi de aceasta, Lucius Aeneus Seneca cel Tânăr şi Sextus Afranius Burrus, Nero se pregătea asiduu pentru rolul major pe care urma să îl joace în fruntea lumii cunoscute. Puţini luau însă în serios, punând totul pe seama tinereţii, apucăturile cel puţin condamnabile ale împăratului. Acesta părăsea deseori palatul, deghizat în femeie sau bărbat, pentru a colinda lupanarele Romei şi pentru a se deda celor mai crunte orgii. Nu o dată s-a întâmplat să joace chiar rolul prostituatei. Aceleaşi seri le încheia alături de un grup sinistru de acoliţi, alături de care ataca trecători, lovindu-i şi jefuindu-i doar pentru distracţie. În Roma lui Nero, totul devenea posibil.

Agrippina îşi considera fiul doar o marionetă

Dar poate mai infamă decât Nero era chiar mama acestuia, Agrippina. Avidă de putere, fosta împărăteasa îşi imaginează că este adevărata conducătoare a imperiului şi nu se dă înapoi de la nimic pentru a-şi corupe fiul, pe care îl consideră doar o marionetă. Cei doi ajung până acolo încă susţin relaţii incestuoase în palat şi în lectica ce îi purta pe străzile Romei, urmele desfrâului nemaifiind un secret pentru nimeni. Un imens scandal are loc atunci când Agrippina insistă să stea pe tron alături de Nero, când acesta urma să primească o delegaţie din Armenia, doar riposta dura a lui Seneca făcând că totul să nu degenereze într-un imens fiasco. Este momentul în care împăratul devine conştient de rolul său.

Capitoliul devine un loc al orgiilor

Aflând că i se plănuia înlăturarea şi înlocuirea cu Britanicus, fiul natural al lui Claudius, complot pus la cale chiar de Agrippina, Nero ia măsuri drastice. Rivalul său este ucis chiar în ziua majoratului, iar împărăteasa-mama este trimisă într-o călătorie pe mare cu o nava capcană, care ar fi trebuit să se dezintegreze în larg. Chiar dacă aceasta supravieţuieşte naufragiului, ajunsă la mal, este ucisă de pretorienii anume pregătiţi de împărat. Urii sale îi pică victima chiar soţia sa, Octavia, pe care iniţial o exilează, rechemând-o apoi la Roma doar pentru a o ucide.

Fantomele nebuniei îl acaparează de acum cu totul pe cel care avea să fie numit mai târziu Antichristul. Bântuit de viziunea mamei sale, Nero recurge la magie pentru a îmbuna Furiile. Chinuit şi de moartea Octaviei, pe care o regretă amarnic, împăratul alege un adolescent pe nume Sporus, a cărui înfăţişare semăna izbitor cu a fostei sale soţii şi îl emasculează. Are loc un spectacol grotesc. Împăratul oficiază public nuntă între el şi Sporus, iar actul sexual are loc în văzul musafirilor prezenţi la banchet. Mulţimea murmură: "Ce noroc ar fi fost pentru omenire dacă Domitius tatăl ar fi avut o asemenea mireasă".

Porţile Iadului fuseseră deschise. Nemulţumit să fie doar împărat, Nero vrea să fie şi împărăteasă. Astfel, el îşi alege drept soţ pe un anume Doryphorus şi se lasă luat de soţie într-o ceremonie asemănătoare cu cea în care Sporus fusese dezonorat. Capitoliul devine iarăşi un loc al orgiilor şi al plăcerilor nebune duse la extrem.

Citit 10780 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Decembrie 2015 17:03

6 comentarii

 • postat de Real Life
  Miercuri, 30 Decembrie 2015 18:50
  89.136.187.***
  Si stau si ma gandesc...oare de ce unii oameni au ales pt copii lor sau animale numele NERO?
  0
  3
  Raportează
 • postat de Valentin
  Luni, 28 Decembrie 2015 12:24
  5.2.205.***
  @ramona toate sursele sunt precizate in editia printata.
  2
  3
  Raportează
 • postat de MILLER
  Luni, 28 Decembrie 2015 11:34
  5.13.222.***
  CORECT:,,CAND LA TRON POT SA AJUNGA ASTFEL DE RETARDATI...,,SCUZE!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Miller
  Luni, 28 Decembrie 2015 11:26
  5.13.222.***
  Nu stiu de ce nu a intrat tot comentariul,vreo eroare tehnica....REVIN:RICHARD AL III LEA,alt nebun incoronat prin ANGLIA,ca si alti detinatori ai tronului insangerat din aceasta tara ,ca si hidosul BORIS GODUNOV,in RUSIA,SI ALTII ASEMENI ACESTOR NEFERICITI CU MINTILE INCETOSATE IN SANGE aduc in discutie si aceasta hiba a sitemului monarhic,cand la tron poate sa ajunga astfel de retardati sangerosi!HENRYC SIENKIEWICZ,in celebrul sau roman,,QUO VADIS,poate cea mai celebra carte dedicata anilor de domnie sangeroasa ai psihopatului sadic NERO,ne spune ca inainte de a muri,de propriul pumnal,imparatul NEBUN ar fi exclamat,intr-un ultim extaz:CE MARE ARTIST MOARE PRIN MINE...Un mare intelept de peste secole ne spune ca cel mai mare dar al lui DUMNEZEU pentru om este MENS(MINTEA)Sa ne rugam asadar DOMNULUI sa nu ne lipseasca nici pe noi ,nevolnicii,nici pe conducatorii nostri,de acest de nepretuit dar!SANATATE SI NUMAI BINE LA TOATA LUMEA,VA DORESC!LA MULTI ANI!
  0
  6
  Raportează
 • postat de ramona
  Luni, 28 Decembrie 2015 08:30
  92.86.110.***
  Laudabila intadevar initativa de a publica articole de cultura generala, dar nu pot sa nu va intreb: Nu ar fi mai cinstit sa precizati ca toate articolele pe istorie pe care le-ati publicat pana acum sunt preluate de pe historia.ro, respectiv, descopera.ro?
  Simpla curiozitate.
  3
  7
  Raportează
 • postat de MILLER
  Duminică, 27 Decembrie 2015 22:40
  5.13.155.***
  Frumoasa ,si,mai mult,foarte folositoare initiativa ziarului de a publica astfel de articole;in legatura cu acesta ,mai pot adauga faptul ca ise atribuie acestui monstru retardat si alte cumplite fapte,cum ar fi INCENDIEREA ROMEI,pentru simpla sa delectare ,dementul incoronat crezandu-se si un mare artist si ,la fel de grava fapta ,daca nu si mai infioratoare,SES PUNE CA SI-AR FI SPINTECAT MAMA CA SA VADA LOCUL UNDE FUSESE INAINTE DE A SE NASTE!SI ACEST NEBUN CU TIARA ,CA SI ALTI DEFICINTI MINTALI dE PRIN ANGLIA,(RICARD AL III LEA
  3
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.