ISTORIA ALTFEL/ Pecetea unui rege biblic

ISTORIA ALTFEL/ Pecetea unui rege biblic
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Arheologii au anunţat descoperirea unei impresiuni sigilare rare, datând din epoca biblică. Pecetea ar fi aparţinut regelui Iezechia, care a domnit în Levantul secolului al VIII-lea î.Hr. şi despre care Cartea Regilor vorbeşte numai în cuvinte de laudă. Menţionează credinţa şi devotamentul său faţă de legile lui Moise şi numeroasele reuşite în orice ar fi întreprins, precum şi nesupunerea faţă de regatul assyrian.

Inscripţia sigilară spune că pecetea aparţine lui Hezekiah, fiul lui Ahaz, regele iudeilor. Sunt prezente şi câteva elemente iconografice, precum un soare cu aripi spre interior, flancat de două ankh-uri care simbolizează viaţa.

Potrivit Reuters, arheologii cred că Iezechia însuşi ar fi putut realiza pecetea şi că partea inferioară a impresiunii prezintă urme de fire subţiri folosite pentru a lega un document din papirus. Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât este prima pecete a unui rege israelit găsită în timpul unei expediţii arheologice, fapt notabil întrucât artefactul este asociat unei locaţii anume. Adevărurile relatărilor biblice sunt întotdeauna problematice, dar de data aceasta un personaj a devenit vizibil.

Descoperirea a fost făcută într-un vechi spaţiu de depozitare din zona Muntelui Templului, un loc sacru atât pentru evrei cât şi pentru musulmani şi un punct de reper important în conflictul recent dintre evrei şi palestinieni. Excavările sunt controversate pentru că au loc tocmai în Ierusalimul de Est.

Sursa historia.ro

Citit 1439 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Decembrie 2015 17:07

2 comentarii

 • postat de Tatu T.
  Duminică, 27 Decembrie 2015 18:42
  89.137.231.***
  Totul vine de la egipteni! Inclusiv Fecioara cu pruncul! Isis cu Horus! Lipsiti de inspiratie mai erau cei vechi!
  0
  1
  Raportează
 • postat de dr. Emil Popa
  Sâmbătă, 26 Decembrie 2015 21:38
  84.117.44.***
  sunt necesare câteva precizari:
  1. Ankh: hierogrifa egipteană cunoscută ca și cruce egipteana, simbol al vietii vesnice, precursoare a crucii crestine.
  2. În imagine se vede o singura cruce ankh de pe un sigiliu prost aplicat. Pe wikipedia se poate vedea sigiliul original pe ambele fețe cu inscripțiile integre.https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/LMLK%2C_Ezekiah_seals.jpg
  1
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.