ISTORIA ALTFEL/ Elucidarea misterelor lumii antice

ISTORIA ALTFEL/ Elucidarea misterelor lumii antice
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Animale egiptene

La vechii egipteni, iconografia animalelor a fost un motiv comun, precum şi sortimentul de ''fiare'' locale au fost păstrate printr-o varietate de inscripţii, sculpturi, pictura pe piatră, piese de ceremonie şi picturi murale de pe pereţii mormintelor. Combinate, aceste surse oferă o înregistrare detaliată a faunei egiptene şi un memento despre faptul că din cele 37 de specii de mamifere mari care populau odată Pământul, doar opt mai sunt şi astăzi. Din păcate, un număr bun din creaturile antice s-au pierdut în timpul perioadelor de secetă, deşi concurenţa umană şi pierderea habitatului sunt, de asemenea, responsabile de acest lucru.

Prăbuşirea din Cahokia

În urmă cu aproximativ 1.000 ani, Cahokia a fost cel mai mare oraş din America de Nord, compus din 120 de movile dispersate pe 15 kilometri pătraţi din lunca adiacentă Mississippi. La un moment dat, oraşul avea o populaţie mai mare de 20.000 de persoane, mai mare decât Londra şi alte centre europene importante de atunci. Oraşul a înflorit până acum aproximativ 600-700 de ani, când populaţia, deja în declin din cauza luptelor politice inerente ale civilizaţiilor, a fost aparent distrusă de unele evenimente naturale misterioase care au provocat dezastrul.  Acum s-a descoperit că o serie de inundaţii au fost responsabile de distrugerea oraşului.  

Misterul artei murale din peşteri

Arheologii care lucrau în Neolitic, punct în apropiere de oraşul turc Konya, au fost uimiţi de o pictură murală dintr-o peşteră ce reprezenta ceea ce pare a fi o vastă colecţie de gravuri şi schiţe consacrate, ascunse sub un covor din piele de leopard. Unii cercetători considerau că era reprezentată cea mai veche hartă a lumii, care reprezenta comunitatea veche Çatalhöyük în timpul apogeului său ce a avut loc urmă cu aproximativ 9.000 ani. Cercetătorii cred acum că au descifrat enigma: fresca a înregistrat o erupţie vulcanică antică. Celulele reprezintă aşezarea privită de sus, obiectul reperat ciudat se află în apropiere Mount Hassan, iar liniile anterior neinteligibile ramificate acestea sunt fluxuri de magmă şi stâlpi de fum. În plus, piese de piatră ponce (rocile vulcanice ejectate) găsite în zonă sugerează că o erupţie a avut loc în urmă cu aproximativ 8.900 ani, atunci când a fost Çatalhöyük înfloritor.

 

Fagurele de cranii (foto)

În 1480, oraşul italian Otranto a fost invadat de forţele otomane, care au jefuit oraşul şi au ucis fără milă cei mai mulţi dintre bărbaţii adulţi. Celor 800 de bărbaţi rămaşi le-a fost sugerat să renunţe la credinţa lor creştină. După ce ei au refuzat, ei au mărşăluit în afară, unde au fost decapitaţi. Cele mai multe femei şi adolescenţi au fost, de asemenea, sacrificaţi, iar restul au fost luaţi în sclavie. În 1771, aceştia au fost beatificaţi ca "martirii de Otranto" şi sunt acum onoraţi ca sfinţii patroni ai acelui oraş asediat. Iar recent, în 2013, au fost canonizaţi, craniile celor decapitaţi devenind sfinte moaşte.

Misterioasele monede

Antropologii au descoperit un anacronism al lumii antice, atunci când au dezgropat o mulţime de monede în Ziyaret Tepe, Turcia. Cu forme asemănătoare cu cele ale pălăriilor piramidelor, monedele de lut au servit ca indicatori a celor care intrau în oraşul antic Tushan. Monedele datează din anul 3.000 î.Hr., dar au dispărut din istorie. Cu toate acestea, stocul recent descoperit în Turcia datează din jurul anilor 1000 î.Hr., atunci când scrierea cuneiformă era în plină desfăşurare. Se pare că oamenii încă schimbau aceste monede în loc de tranzacţii doar pe o înregistrare textuală.

Sursa descopera.ro

Citit 1462 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Ianuarie 2016 13:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.