CRONICĂ DE CENACLU/ Între duritate şi candoare

CRONICĂ DE CENACLU/ Între duritate şi candoare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În deschiderea serii s-au prezentat, de către Anca Şerban Gaiu, reflecţii privind cartea "Spuma zilelor" a lui Boris Vian. Astfel, participanţii au putut afla, printre altele, că această carte este "o capodoperă a literaturii universale şi o spumă a creaţiilor literare ale lui Boris Vian, o tulburătoare poveste de dragoste scrisă în registru suprarealist, într-un stil inedit care sugerează că universul lumesc este ca un melanj între fiinţe/oameni şi obiecte - cu menţiunea că fiecare pasaj are poezia lui".

După masă, mă retrag în salon. Îmi ascund pachetul de ţigări în faţa de pernă. Aici s-ar comite crimă pentru un chiştoc. Singurul loc în care ne e permis să fumăm e baia, aflată vizavi de salonul meu. Bineînţeles că uşile au geam, astfel încât nu poţi să te eliberezi fără să fii privit. WC-urile şi duşurile sunt aşezate faţă-n faţă. Mirosul este aproape insuportabil, iar intimitatea este un lux. Suntem lipsiţi de apă caldă, în condiţiile în care zăpada, dacă s-ar ridica doar puţin pe vârfuri, ar putea să ajungă la geamul meu. (Sabina Penciu - [flash-uri dintr-un trecut imaginar] – fragment)

Lucrarea prezentată de Sabina Penciu a captivat prin sensibilitate şi sinceritatea unor trăiri autentice, care au plasat textul într-un sertar al realismului tentat de un suprarealism bine încondeiat de înclinaţiile poetice ale protagonistei.

„Texte ca nişte exerciţii de stil, care ne oferă o perspectivă a unei generaţii; ştie să creeze atmosferă, să construiască şi să-şi manipuleze pozitiv sentimentele. Este un câştig şi o promisiune pentru cenaclu.” (Octavian Miclescu)

„Nu a fost un text impresionant, dar ar putea fi dezvoltat până la nivelul unui roman.” (Marius Chiru)

„Un exerciţiu cu fir poetic - nu m-a convins.” (Anca Şerban Gaiu)

„M-a prins nivelul de sensibilitate şi profunzime; are talent; o aştept cu încredere.” (Carmen Neacşu)

„Un pasaj dificil din viaţa personajului; se vede experienţa şi trăirea.” (Carmen Crăciun)

„Scrie cu talent.” (Ioan Gh. Tofan)

„Curajoasă şi sinceră.” (Lorena Naltabar)

Astăzi, la ora 18,00, la sediul cotidianului "Viaţa Liberă", citeşte Ioan Gh. Tofan. Flashul introductiv îi aparţine lui Octavian Miclescu.

Citit 949 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Ianuarie 2016 20:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.