MANIFESTĂRI dedicate lui EMINESCU, la Galaţi
Foto: Foto-arhivă "Viaţa liberă"

MANIFESTĂRI dedicate lui EMINESCU, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Depuneri de flori În Parcul Eminescu

La 166 de ani de la naşterea poetului, gălăţenii sunt aşteptaţi cu flori la statuia poetului din parcul care-i poartă numele. Potrivit organizatorilor evenimentelor dedicate Luceafărului poeziei naţionale, vineri, 15 ianuarie, începând cu ora 11,00, autorităţile şi personalităţile culturale prezente vor depune flori şi vor susţine alocuţiuni pentru a onora memoria marelui poet.

Moment festiv

Sub genericul "Eminescu - Dorul nostru de absolut", evenimentele dedicate poetului Mihai Eminescu şi, implicit, celebrării Zilei Culturii Naţionale în 2016, sunt organizate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, Teatrul Muzical "Nae Leonard", Biblioteca Judeţeană "V.A. Urechia", Fundaţia "Nicolae Bretan", Inspectoratul Şcolar Judeţean, Primăria şi Consiliul Judeţului. (Anca Spânu)

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale

Ziua de 15 ianuarie a devenit, de şase ani, o dată cu dublă semnificaţie pentru toţi românii. 15 ianuarie este nu doar data care marchează naşterea celui mai talentat poet român, Mihai Eminescu, ci şi Ziua Culturii Naţionale. Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a marelui poet a devenit zi a Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri. Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238, din 7 decembrie 2010, a fost publicată în Monitorul Oficial 831 din 13 decembrie 2010.

Zile similare şi în alte ţări

În expunerea de motive a iniţiatorilor se arăta: ''Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional''. În alte ţări europene există sărbători alese după acelaşi principiu. Astfel, în Spania, Ziua Culturii a fost aleasă în ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut Luis de Camoes. După modelul românesc şi autorităţile din Republica Moldova au au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale în această ţară.

De-a lungul anilor, Institutul Cultural Român, prin filialele sale din străinătate, a organizat diverse evenimente, la 15 ianuarie, pentru a marca dubla semnificaţie a acestei date. De asemenea, festivităţi independente au fost organizate şi de diverse grupuri de români sau fundaţii din diaspora. (Remus Basalic)

Citit 3068 ori Ultima modificare Joi, 14 Ianuarie 2016 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.