ISTORIA ALTFEL/ Elucidarea misterelor lumii antice (II)
Foto: În foto, ruinele Cetăţii Acra

ISTORIA ALTFEL/ Elucidarea misterelor lumii antice (II)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

CITEŞTE AICI Elucidarea misterelor lumii antice (I) CLICK PENTRU DETALII

El Nino

Ciclul El Nino este agentul cel mai influent pe termen scurt, de la an la an, ale schimbărilor climatice. Până de curând, cercetătorii au crezut că au trasat cu precizie erorile sale anterioare. Cu toate acestea, un număr modest de scoici arată că ciclurile anterioare au fost similare celor pe care le avem astăzi şi propune un nou grad de imprevizibilitate pentru cei urmează să vină după noi. El Nino se produce atunci când vânturile care bat în mod normal în apele calde de est peste Pacificul ecuatorial îşi schimbă direcţia, permiţând creşterea temperaturii medii a apei marine. Schimbările acestea semineregulate în cele din urmă inversează şi, uneori, conduc la scăderea temperaturii marine sub valorile medii, iar acest proces e cunoscut sub numele de La Nina - astfel se produce finalizarea unei rotaţii. Cercetătorii El Nino de Sud pot prezice, oarecum, aceste oscilaţii capricioase ale vânturilor, astfel că modelele climatice presupun că El Nino a fost mult mai slab în trecut, în special acum 10.000 de ani.

Stonehenge dezvăluie un monument precedent

Cât de mult a fost studiat, totuşi misteriosul Stonehenge continuă să divulge noi taine. Oamenii de ştiinţă au identificat că plăcile din piatră albastră îşi au originea dintr-un şantier vechi în Preseli Hills, Pembrokeshire, Wales. Stonehenge este format din două tipuri de piatră. Marile bucăţi de sine stătătoare, sunt din gresie locală, numită sarsen. Celelalte bucăţi, din piatră albastră (Bluestone), menţionată mai sus, sunt influenţate de procese vulcanice şi vin în două arome: riolit şi dolerit. Datările sugerează că acestea s-au stabilit cu aproximativ 400 de ani înainte de megaliţii beefier. Cercetatorii cred acum că un Stonehenge Lite a fost ridicat undeva aproape de site-ul carierei în Ţara Galilor.

Codul Jotunvillur

Cripto-antropologii au descoperit un cod al vikingilor, de la sfârşitul Evului Mediu, care a rămas nerezolvat mulţi ani. Acest lucru s-a întâmplat datorită unei miniaturi Rosetta Stone, o gravură simplă pe care două persoane au înregistrat numele lor în diferite coduri. Unele simboluri codificate de bază au fost descifrate şi mesajul era: "Sărută-mă." Descrifrarea ruinelor a fost extrem de complicat de realizat, iar prin codul Jotunvillur, care, prin natura sa, face mesajele complet ambigue, a fost şi mai greu. Caracterele dorite (runele) sunt schimbate pentru ultimul sunet. De exemplu, Maor (sau "m") devine "R". În ansamblu, codul Jotunvillur nu dezvăluie nimic deosebit de important.

Cetatea Acra

Arheologii au anunţat că încearcă să recupereze ceea ce ei speră să fie cetatea Acra. Aceasta a fost fondată cu două milenii în urmă, de conducătorul grec Antioh Epifanul şi descrisă în cartea Macabeilor, precum şi de istoricul Josephus Flavius. Aceste două surse o plasau în oraşul lui David, idee care a condus la numeroase expediţii eşuate şi multe frustrări în ultimul secol. Cercetătorul Beneath Gunk a acumulat rămăşiţele unui turn, ale unui perete impunător şi un rambleu exterior abrupt, folosit pentru o măsură defensivă. Această descoperire este cea mai de preţ, pentru că ne-a dat o imagine clară a aşezării, aşal cum era în anul 167 î.Hr., în ajunul revoltei Macabeilor.

Betonul roman

Misterul modului în care romanii au inventat celebrul beton poate fi în cele din urmă rezolvat de către Campi Flegrei, un vulcan inactiv intermitent, din oraşul antic Pouzzoli, care a fost descris de către aventurieri greci în 600 î.Hr. Fostul rezident Tiziana Vanorio, acum un geofizician experimental la Stanford, e posibil să fi rezolvat din greşeală un mister. Vulcanul vechi ce dormita sub cetatea condamnată era un depozit de apă caldă, de minerale bogate în calciu şi care producea var hidratat. Pentru a crea beton natural, ei combinau varul cu cenuşa.

Sursa descopera.ro

Citit 1382 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Ianuarie 2016 21:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.