Ce DEZVĂLUIE o nouă cercetare asupra Ansamblul Stonehenge
Foto: Sursa foto: discovery.com

Ce DEZVĂLUIE o nouă cercetare asupra Ansamblul Stonehenge
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

O nouă cercetare asupra celui mai mare monument neolitic din Europa dezvăluie mormântul unui şef local care a trăit acum mai bine de 4.000 de ani. Obiectele găsite alături de scheletul său indică rangul acestuia şi ceremonialul maiestuos de înmormântare.

Unul dintre cele mai controversate obiecte este un pumnal cu mâner din lemn, mâner pe care sunt gravate desene nedesluşite încă. Piesa nu a fost conservată în totalitate, unele cercetări anterioare afectând calitatea obiectului. Mânerul respectiv prezintă un aspect inedit: pe toată suprafaţa sa, acesta fiind decorat cu mici componente precum ace de aur şi fire de aur microscopice, proces care ar fi durat aproximativ 2.500 de ore. Din punct de vedere optic, acest demers ar fi fost înfăptuit doar de anumite persoane, întrucât riscul de a orbi era mare. Fiecare componentă dintre cele 140.000 este atât de fină încât de-abia întrece grosimea firului de păr uman.

Un alt obiect găsit pe pieptul şefului de trib constă într-un romb realizat dintr-o placă de aur, prezentând şi mici incizii decorative. Cercetătorii nu pot da un răspuns concret în privinţa acestuia, însă consideră că el servea unui scop din domeniul astronomic, concluzie trasă pe baza liniilor fine trasate pe obiectul romboidal, linii care indică o cunoaştere detaliată a matematicii şi a geometriei. Totuşi, obiectul ar fi putut fi folosit cu scop estetic, el prinzând mantia liderului.

S-a mai găsit, de altfel, şi o pereche de cercei din aur şi chihlimbar, care datează din Epoca Bronzului. Sursa: historia.ro

Citit 1281 ori Ultima modificare Marți, 26 Ianuarie 2016 13:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.