15 ani de arhierie la Dunărea de Jos

15 ani de arhierie la Dunărea de Jos
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doar credinţa şi dragostea de Dumnezeu înving semnele timpului *

Ieri, 24 iulie, anul Domnului 2009, la Catedrala Episcopală a Galaţilor - reşedinţa Eparhiei Dunării de Jos - a fost tainică şi smerită rugăciune. A fost ziua care a marcat 15 ani de arhierie la Galaţi şi Brăila, ani luminaţi în Duhul Sfânt prin mâna Prea Sfinţitului Casian Crăciun, Arhiereul care a urmat în scaunul apostolic după Vlădica Antim, continuând cu timp şi fără timp lucrarea sfinţită şi sfinţitoare a înaintaşilor care au slujit în eparhia noastră.

Aniversarea a fost motivul pentru care - ieri - Păstor şi păstoriţi s-au întâlnit în „una sfântă, apostolească şi sobornicească” Biserică, pentru a-L slăvi pe Iisus Hristos - Arhiereul Veşnic - Cel care a lăsat poruncă ucenicilor Săi ca mergând în cele patru zări ale pământului să semene Cuvântul viu al Evangheliei şi să boteze neamurile în numele Sfintei Treimi.

Rod al propovăduirii neîncetate a Cuvântului veşnic este şi înduhovnicita Grădină a Dunării de Jos sfinţită de paşii Apostolului Andrei, loc în care - în ultimii ani - actualul Arhiereu prin fapte istorice dă mărturie despre o aleasă slujire a lui Hristos şi în Hristos. Slujire pe care Prea Sfinţitul Casian a înnobilat-o în cei 15 ani de păstorire cu frumoase biserici şi mănăstiri, cu aşezăminte socio-filantropice, cu un învăţământ teologic de înaltă ţinută, mai ales, cu manifestări duhovniceşti de referinţă pentru adevăratul pelerin.

În această idee a fost şi mesajul Prea Fericitului Patriarh Daniel adresat Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos cu prilejul împlinirii celor 15 ani de arhierie.

Au fost ieri mulţi preoţi la Sfânta Liturghie, dar şi mai mulţi creştini care au ţinut să fie prezenţi la această sărbătoare intrată în conştiinţa comunităţii drept o zi care a adus nu numai un ales Ierarh în scaunul arhieresc de la Dunărea de Jos, ci şi multe creşteri duhovniceşti, fapte pline de lumină.

„Ziua de 24 iulie a fost o zi de rugăciune, un prilej de comuniune cu Hristos şi de aceea am ţinut să fiu în această zi în Catedrala din Galaţi”, ne-a spus doamna Elena, în vârstă de 34 ani din Brăila.

„24 iulie este o zi de bucurie, pentru că este ziua care ne-a adus la Galaţi un Arhiereu al lui Hristos care a reuşit ca în toţi aceşti ani să contureze foarte bine şi să identifice Eparhia Dunării între celelate eparhii, spunea părintele Gh. Joghiu, Protoiereu de Tecuci. Nimeni astăzi nu se îndoieşte de straşnica lucrarea a Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos care, prin alegerea ca Ocrotitor spiritual al Apostolului Andrei, a făcut cel mai bine legătura între rădăcinile  apostolice ale Scaunului Arhieresc de la Dunărea de Jos şi începuturile Creştinismului la noi în ţară”.

„Prin marile pelerinaje şi Aducerea Sfintelor Moaşte, nimeni nu ne-a învăţat mai bine ca Arhiereul nostru că în slujire şi în viaţa noastră trebuie să-i luăm drept modele pe Mântuitorul Iisus Hristos şi pe Sfinţii lui Dumnezeu...”

Ziua de ieri a fost cu rugăciune de slavă către Dumnezeu, cu multe flori oferite Arhiereului nostru la împlinirea celor 15 ani de slujire în Hristos şi cu Hristos. Am învăţat şi ieri că numai credinţa, nădejde şi dragostea în Hristos sunt în măsură să învingă semnele timpului, să ne ridice la cer...

Prin faptele noastre, ne înscriem în veşnicie

„În relaţiile noastre cu Arhiereul Veşnic şi Sfinţii Săi, noi suntem iconomi ai tainelor lui Dumnezeu, spunea Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos. Reuşita slujirii noastre în timp este de a ne organiza, de a ne armoniza mai bine slujirea şi lucrarea noastră cu cuvântul Evangheliei lui Hristos”.

„Avem datoria de a face un dialog mai profund între Altarul lui Hristos şi altarul inimilor noastre şi de la aceste două altare la altarele creştinilor noştri din Biserică... Abia când prin faptele noastre  vom rămâne  în inimile păstoriţilor noştri, abia atunci vom putea învinge semnele timpului lumii acesteia. Numai atunci ne vom înscrie şi noi în Cartea Veşniciei...”

Citit 730 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.