Protagonist al unui MOMENT ISTORIC | Emil Racoviţă, în prima fotografie subacvatică

Protagonist al unui MOMENT ISTORIC | Emil Racoviţă, în prima fotografie subacvatică
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Puţină lume ştie că prima fotografie subacvatică care s-a păstrat până acum înfăţişează un român. În 1899, fotograful francez Louis Marie Auguste Boutan îl surprindea pe oceanograful şi biologul român Emil Racoviţă, în timp ce acesta făcea investigaţii în zona Banyuls-sur-Mer, din sudul Franţei.

Există numeroase legende legată de această fotografie. Unele voci susţin că ea este un autoportret realizat în 1893, alte zvonuri menţionează faptul că durata de expunere a fost de 30 minute, iar, ca urmare, Boutan ar fi început să sufere de narcoza azotului, o stare similară cu cea produsă de efectele gazelor folosite la anestezie. După unele păreri, fotografia ar fost realizată la o adâncime de 50 de metri.

Istoricii spun, însă, că, în anul 1893, Boutan şi-a fabricat camera subacvatică, a realizat câteva fotografii atunci, însă imaginea care îl reprezintă pe Emil Racoviţă a fost realizată de-abia după şase ani, în 1899.

În fotografie, savantul român ţine în mână o plachetă pe care este inscripţionat "Photographie sous marine" (,,Fotografie subacvatică"). Dacă priviţi atent, vă puteţi da seama că placheta este ţinută invers, savantul nesesizând acest lucru, deoarece era foarte entuziasmat de faptul că era martorul unui moment istoric.

Pentru că durata de expunere necesară captării unei cantităţi suficiente de lumină era de aproape 30 de minute, Boutan a inventat o instalaţie inedită, compusă dintr-un butoi în care se afla o lampă cu alcool. Cu ajutorul unei mingi de cauciuc, pulveriza pudră de magneziu peste flacăra întreţinută de lampa cu alcool, creând astfel o sursă de lumină. (sursa: descopera.ro)

Citit 1572 ori Ultima modificare Duminică, 25 Septembrie 2016 13:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.