CRONICĂ DE CENACLU | Mai mult loc poeziei

CRONICĂ DE CENACLU | Mai mult loc poeziei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vinerea trecută, flash-ul literar a fost prezentat de Victor Cilincă. A ales să ne citească frânturi din “Micul Prinț”, de Antoine Saint Exupéry, din “Alice din Țara Minunilor”, de Lewis Caroll, din Rudyard Kipling cu o voce caldă numai bună de ascultat undeva departe într-un alt timp în care am fi rămas copii pentru totdeauna.

A urmat apoi lectura Ancăi Șerban-Gaiu. Ne-a citit poeme bune. Iată unul care a stârnit atenția celor prezenți la ședință!

“astăzi e sâmbătă/ cei de la salubritate sunt liberi/ și nu strange nimeni/ vrăbiile înghețate de pe trotuar/ le-am văzut aseară/ cum cădeau cu tot cu crengi/ le trosnea țeasta/ când loveau bitumul/ niște popice mai mici/ să le strângă dracu cineva/ încă le mai aud/ răpăiala în hublourile verzi/ sunt un fel de cutie de rezonanță/ pentru furnici/ pentru șobolanii/ care se apropie amenințător/ dar nu îndrăznesc să despartă coastele/ să alunge amintirea verii/ când ele erau sus sus/ în vârful cerului/ un fel de pere cântătoare/ care se ciocneau ușor/ în bătaia vântului”. (Anca Șerban-Gaiu, Rigole)

Stela Iorga a regăsit aceleași obsesii și teme în aceeași construcție îndrăzneață, uneori forțată, cu sugestii frumoase, cu un tragism bine temperat într-o ținută elegantă. Victor Cilincă a văzut o oarecare incoerență care apare în lungimea textelor, dar s-a declarat mulțumit văzând părți inedite, neașteptate. Liviu Cocei a apreciat caracterul unitar în abordarea temelor (iubire, moarte), pe care le contrabalansează cu jocul. Gelu Ghimeș a spus că textele au muzică, că sunt surprinzătoare. Ion Zahiu s-a găsit într-un film cu multă zăpadă, i-au plăcut transpunerile în imagini frumoase. Cristina Dobreanu a zis că de data aceasta există mai multă coerență, că autoarea lasă mai mult loc poeziei. Matei Leonard, referindu-se la textul redat mai sus, a spus că este o poveste metafizică.

Astăzi ne întâlnim tot de la orele 18,00, tot la sediul Cotidianului „Viața Liberă”. Citesc eu, adică Simona Toma. Flash-ul va fi sau nu.

Citit 747 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2016 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.