Republica Moldova cere retragerea trupelor ruse din Transnistria
Foto: mediafax.ro

Republica Moldova cere retragerea trupelor ruse din Transnistria
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a cerut, sâmbătă, 17 februarie 2018, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, retragerea trupelor ruse din Transnistria, a relatat site-ul agenţiei Tass, potrivit mediafax.ro.

Filip a afirmat că Guvernul de la Chişinău va pleda în continuare pentru stabilirea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, însă a adăugat că solicită retragerea trupelor ruse şi muniţiilor dislocate în stânga Nistrului, în acest sens fiind esenţial sprijinul OSCE.

”Vrem să avem o relaţie echilibrată şi de prietenie cu Moscova, bazată pe dialog şi pe respect reciproc. Sper ca Rusia să aibă intenţia sinceră de a ajuta soluţionarea conflictului transnistrean şi să-şi retragă trupele şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Filip.

”O stare de incertitudine planează şi asupra Europei de Est: toate ţările din regiune se confruntă cu un set de probleme similare. Prima categorie ţine de probleme interne, cum ar fi reformele structurale, consolidarea instituţiilor democratice, lupta cu corupţia, reducerea sărăciei, modernizarea infrastructurii. A doua categorie de probleme este generată de faptul că prin Europa de Est trec principalele linii de divizare geopolitică între Est şi Vest. Ce-a treia categorie, strâns legată de precedenta, ţine de relaţiile fiecărei ţări cu Rusia”, a adăugat premierul Republicii Moldova.

Cea de-a 54-a ediţie a Conferinţei de Securitate de la Munchen a început vineri, 16 februarie. Capitala Bavariei a devenit, pentru trei zile (16-18 februarie), forum mondial de dezbatere a crizelor şi conflictelor de pe glob, a politicii de securitate.

Pentru prima dată de la încheierea Războiului Rece, ONU a avertizat asupra pericolelor proliferării nucleare şi a înrăutăţirii situaţiei globale de securitate. Suntem în faţa ameninţării unui nou conflict nuclear, a spus secretarul general al ONU, António Guterres, referindu-se la criza nord-coreeană. Şi şeful NATO, Jens Stoltenberg, a cerut exercitarea de presiuni maxime asupra Phenianului pentru a abandona ambiţiile nucleare.

Conferinţa de la München reuneşte, în fiecare lună februarie, şefi de state şi guverne, miniştri de externe, apărare, precum şi specialişti de rang înalt în domeniul securităţii.

Citit 1542 ori Ultima modificare Luni, 19 Februarie 2018 18:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.