Programul de înarmare continuă. Coreea de Nord îşi reconstruieşte baza de testare şi lansare a rachetelor

Programul de înarmare continuă. Coreea de Nord îşi reconstruieşte baza de testare şi lansare a rachetelor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Coreea de Nord a reconstruit parţial baza de testare şi lansare pentru rachete balistice de la Sohae, arată imagini prin satelit analizate de Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) din SUA şi site-ul 38 North din Washington. Informaţii din cele două surse au fost transmise miercuri de Reuters şi AFP, la două zile după ce directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) a afirmat că nord-coreenii desfăşoară la reactorul nuclear de la Yongbyon activităţi posibil legate de îmbogăţirea uraniului pentru arme atomice.

Imaginile din satelit arată, potrivit 38 North, că între 16 februarie şi 2 martie au fost reconstruite structuri la Sohae, a declarat Jenny Town, editor coordonator al site-ului şi analist în grupul de reflecţie Stimson Center.

Un raport al CSIS, bazat tot pe imagini din satelit, susţine că "activitatea este evidentă la standul vertical de testare a motoarelor şi la structura de transfer a rachetelor, montată pe şine, de la rampa de lansare" şi că, "în mod semnificativ, adăposturile de la turnul de legătură, care în mod normal sunt închise, au fost deschise şi expun rampa de lansare".

Serviciile de informaţii sud-coreene au făcut cunoscut că deţin date concordante cu ale surselor americane, transmite Yonhap. În privinţa reactorului de la Yongbyon, Serviciul Naţional de Informaţii din Coreea de Sud afirmă că acesta a fost închis la sfârşitul anului trecut şi nu există indicii privind reprocesarea materialului nuclear.

O sursă guvernamentală nespecificată din Statele Unite a confirmat agenţiei Reuters că serviciul de informaţii sud-coreean este considerat credibil în privinţa acestor probleme, dar lucrările descrise nu par deosebit de alarmante şi cu siguranţă nu au o amploare care să permită reluarea testelor cu rachete, pe care Coreea de Nord le-a suspendat în 2017.

Consilierul pentru securitate al Casei Albe, John Bolton, a declarat marţi televiziunii Fox Business Network, preluată de Reuters, că după întâlnirea de la Hanoi a preşedintelui american Donald Trump cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, Washingtonul nu va ridica sancţiunile economice împotriva regimului de la Phenian dacă acesta nu este dispus să renunţe la "programul de înarmare nucleară şi la tot ce este legat de acesta".

Citit 1225 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Martie 2019 17:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.