Venezuela, afectată de cea mai gravă pană de curent din istorie

Venezuela, afectată de cea mai gravă pană de curent din istorie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cel puțin 15 persoane au murit în spitalele din Venezuela, din cauza celei mai grave pene de curent din istoria recentă a țării. Președintele Adunării Naționale și președintele autoproclamat al Venezuelei, Juan Guaido, a anunțat că va cere Parlamentului să decreteze "stare de urgență", din cauza lipsei de electricitate, relatează AFP.

"Am convocat o sesiune extraordinară a Parlamentului, pentru a lua decizii imediate în ceea ce privește ajutorul umanitar", a declarat el în fața deputaților, făcând, de asemenea, apel la "acțiuni în stradă".

"Voi cere Adunării Naționale să declare stare de urgență, pentru a permite intrarea ajutorului umanitar" în țară şi "solicitarea ajutorului internațional", a precizat Guaido, care s-a autoproclamat președinte pe 23 ianuarie și a fost recunoscut de către 50 de țări. "Aveți dreptul să descindeți în stradă pentru că acest regim lasă venezuelenii să moară. Domnilor din Forțele Armate, este timpul să încetați să îl acoperiți pe dictator", a mai spus Guaido.

De joi după-amiază, 23 de state sunt private de curent, care agravează criza economică din țară: totul este la pământ, transportul, distribuția apei, dar și telecomunicațiile.

Preşedintele socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, a denunţat sâmbătă un nou atac "cibernetic", care ar fi împiedicat restabilirea electricităţii în întreaga ţară, confruntată de peste două zile cu o uriaşă pană de curent, relatează AFP. "Astăzi (sâmbătă), 9 martie, avansasem la aproape 70 la sută (în restabilirea electricităţii), când, la jumătatea zilei, am primit un nou atac cibernetic vizând una din sursele de energie care funcţiona perfect. Asta a anulat tot ce realizasem", a explicat Maduro, în faţa miilor de simpatizanţi reuniţi la Caracas.

Venezuela s-a scufundat în haos după uriaşa pană de curent care a început joi la orele 20.50 GMT şi a afectat aproape întreaga ţară, chiar dacă vineri curentul a revenit parţial în unele cartiere din Caracas, înainte de a se întrerupe din nou. Autorităţile afirmă că un sabotaj a paralizat cea mai importantă hidrocentrală din Venezuela, Guri, situată în sudul ţării.

Potrivit ministrului Comunicaţiilor, pana de curent a fost declanşată de un prim "atac cibernetic contra sistemului automatizat" al hidrocentralei Guri, care furnizează 80 la sută din necesarul Venezuelei. Numeroşi experţi atribuie însă defecţiunea lipsei de investiţii din partea guvernului în întreţinerea infrastructurii.

De la 23 ianuarie, Venezuela are doi preşedinţi: Nicolas Maduro, care a început un al doilea mandat contestat din cauza acuzaţiilor de fraudă care umbresc realegerea sa, şi Juan Guaido, preşedintele Adunării naţionale, care s-a autoproclamat preşedinte interimar şi a fost recunoscut de peste 50 de ţări.

Citit 1839 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2019 21:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.