Un bebeluș român, cel mai mic copil luat de lângă părinți

Un bebeluș român, cel mai mic copil luat de lângă părinți
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cel mai mic copil separat de părinți de sistemul de imigrație al Administrației Trump a fost un bebeluș român, pe nume Constantin Mutu. Constantin avea patru luni când a fost luat de lângă tatăl său și dus într-o familie adoptivă în Michigan, iar tatăl lui a fost deportat în România. Povestea a fost dezvăluită de reporterul Caitlin Dickerson, pentru "The New York Times".

Reporterului i-a luat câteva luni să dea de urma lui Constantin, unul dintre miile de copii separați de părinți ca urmare a politicii "zero toleranță", prin care Administrația Trump vrea să descurajeze familiile care speră să emigreze în SUA. În februarie 2018, copilul a fost separat de părinţi la graniţă, iar tatăl său a fost reţinut în Pearsall, Texas. Bebelușul român a petrecut mai multe luni departe de părinți, până ce un judecător a decis să fie trimis înapoi la familia lui.

Părinții lui Constantin, Vasile și Florentina Mutu, au plecat din România în Mexic, în 2018, cu doi dintre cei cinci copii ai lor, cu gândul de a cere azil în SUA. S-au pierdut unii de ceilalți în Mexic. Florentina și copilul de patru ani care era cu ea s-au întors în România, iar Vasile a fost prins în Texas de către agenții de la frontieră. Bebelușul Constantin a fost luat și trimis la o familie adoptivă în Michigan. Oficialii guvernului american nu le-au transmis până acum de ce copilul lor a fost luat, iar Departamentul de Securitate Naţională a refuzat să ofere declaraţii pentru "The New York Times".

În cazul lui Constantin, au trecut mai multe luni până când părinţii lui l-au putut vedea din nou. Înainte, tatăl său a fost trimis la o evaluare psihiatrică într-un centru de detenţie pentru imigranţi din Texas, pentru că nu se putea opri din plâns; mama lui Constantin a fost internată pentru hipertensiune cauzată de stres. Constantin s-a ataşat între timp de familia sa adoptivă.

Reporterul NYT a călătorit în Michigan pentru a discuta cu familia adoptivă și apoi în România, unde s-a întâlnit cu familia Mutu, reunită după ce tatăl a fost extrădat, iar Constantin, acum în vârstă de doi ani, a fost și el trimis acasă prin decizia unui judecător. Deși are doi ani, Constantin nu poate vorbi și nu poate merge singur, fiind afectat de experiența trăită, la fel ca și părinții lui.

Dezvăluirile NYT arată că peste 700 de copii au fost separați de părinți în 2018 la granița SUA cu Mexic. Deşi majoritatea familiilor care trec graniţa din Mexic în SUA în ultimele luni au venit din America Centrală, fugind de sărăcie, secetă şi violenţă, familia Mutu vine din România, ţară în care, conform "The New York Times", un număr mic dar stabil de azilanţi fug de persecuţiile etnice şi aleg să meargă în SUA. Vasile şi Florentina Mutu sunt de etnie romă şi în copilărie şi-au ajutat părinţii să cerşească. În România, romii au fost sclavi timp de peste 500 de ani. Atacurile violente împotriva lor persistă în toată Europa. Comune sunt şi practicile de excludere din sistemul de învăţământ, locuri de muncă şi asistenţă socială, iar grupările pentru drepturile omului au documentat cazuri de sterilizare forţată, comentează "The New York Times".

Citit 1825 ori Ultima modificare Luni, 17 Iunie 2019 18:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.