Blindate ale armatei chineze, la graniţa cu Hong Kong

Blindate ale armatei chineze, la graniţa cu Hong Kong
Tensiuni fără precedent
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Blindate ale armatei chineze au fost mobilizate în apropierea frontierei cu Hong Kong. Situația devine critică din cauza protestelor care durează de zece săptămâni și care au culminat cu ocuparea aeroportului și perturbarea gravă a traficului aerian.

Presa din China, controlată de partidul comunist, a difuzat înregistrări video cu transportoare blindate care se îndreaptă spre Shenzhen. Forţe ale Beijingului au fost filmate adunându-se la doar 30 de kilometri de Hong Kong și de oamenii care locuiesc acolo.

Departamentul chinez pentru Afacerile provinciilor Hong Kong şi Macao a caracterizat drept "acțiuni aproape teroriste" violențele produse la aeroportul din Hong Kong în cursul unor proteste antiguvernamentale, informează site-ul publicației The Straits Times.

Aeroportul din Hong Kong, unul din cele mai aglomerate din lume, a fost, începând de vineri, scena protestelor antiguvernamentale care au avut loc zilnic, însă acestea au fost în cea mai mare parte pașnice până marți, când între protestatari și forțele de ordine s-au produs incidente violente. Violențele au izbucnit după ce o persoană a fost scoasă din incinta aeroportului de către medici. Respectiva persoană fusese rănită, fapt care a declanșat furia protestatarilor. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene. Din cauza protestelor, Aeroportul Internațional Hong Kong a anulat luni toate zborurile, iar măsura a fost menținută și marți.

Hong Kongul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe luni scena unor ample proteste provocate inițial de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului local susţinut de Beijing. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi. Administraţia de la Beijing, a afirmat luni că protestele din Hong Kong, care durează de zece săptămâni, prezintă "indicii privind terorism".

Preşedintele american Donald Trump a anunțat că serviciile secrete l-au informat că are loc o desfăşurare a trupelor chineze la frontiera cu Hong Kong. El și-a exprimat speranța că această criză se va rezolva pașnic. „Este o situație complicată. Cred că se va rezolva și sper să câștige libertatea. Sper ca totul să fie bine, inclusiv pentru China. Sper să se rezolve în mod pașnic, să nu fie nimeni rănit, să nu fie nimeni ucis”, a spus Trump.

Citit 861 ori Ultima modificare Miercuri, 14 August 2019 16:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.