Franţa, paralizată de o grevă generală

Franţa, paralizată de o grevă generală
Cea mai amplă manifestaţie din ultimii 24 de ani
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ieri a început în Franţa cea mai amplă grevă din ultimii 24 de ani, iar segmentul cel mai afectat este cel al transporturilor. Miza greviştilor este să-l forţeze pe preşedintele Macron să renunţe la proiectul său de reformare a sistemului de pensii.

Angajații din transporturi, profesorii, dar și lucrători din alte numeroase domenii, nemulțumiți că pensiile lor vor scădea sau că vor fi nevoiți să lucreze mai mulți ani, s-au strâns pentru a bloca ambițioasa măsură a guvernului. Premierul Edouard Philippe va prezenta, la mijlocul săptămânii viitoare, arhitectura generală a reformei sistemului de pensii, a anunțat Palatul Elysée. Comunicatul administrației de la Elysée mai anunță că președintele este „calm și determinat” în fața grevei, atent la respectarea ordinii publice, dar și la nemulțumirile afișate de cetățeni.

France Info citează sindicatele din transporturi care au anunţat că greva RATP, în sistemul de metrou parizian, se extinde până luni. În acest timp, o primă estimare a numărului de protestatari ridica totalul la 180.000, fără să includă greviştii din Lyon, Paris și Marsilia. În jur de 90% din trenurile de mare viteză și o mare parte din cele regionale rămân în gări, potrivit France24. Metroul din Paris va fi și el în mare parte oprit, cu 11 linii din cele 16 blocate în totalitate. Se estimează că Air France va ține la sol în jur de 30% din zborurile interne și 15% din zborurile internaționale. Și operatorul low-cost EasyJet a anulat 223 de curse interne și internaționale, avertizând că și altele ar putea avea aceeași soartă.

Ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer, a declarat că 55% dintre profesori sunt în grevă, așa că doar 30% dintre școli vor fi deschise. La grevă mai participă asistentele și alți angajați din spitale, avocați, polițiști, lucrători la salubritate, angajați din domeniul energiei și poștași. Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a declarat că în întreaga țară sunt așteptate în jur de 250 de demonstrații, iar unele ar putea fi violente. În plus, o parte din vestele galbene s-ar putea alătura protestelor.

În 1995, o serie de greve care au paralizat țara timp de trei săptămâni au determinat guvernul să retragă un alt proiect de reformă a pensiilor. Reforma sistemului de pensii, una dintre ambiţiile preşedintelui Macron, vizează unificarea într-un sistem universal pe bază de puncte a celor 42 de regimuri actuale de pensionare, de pildă pensii private, pensii pentru funcţionari, pensii speciale ori pensii complementare.

Citit 1007 ori Ultima modificare Joi, 05 Decembrie 2019 23:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.