Trump, al treilea președinte american pus sub acuzare. Vot istoric în Camera Reprezentanţilor

Trump, al treilea președinte american pus sub acuzare. Vot istoric în Camera Reprezentanţilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Camera Reprezentanților a dat joi dimineață (ora României - n.r.) un vot istoric. După mai bine de zece ore de dezbateri, majoritatea aleșilor americani au decis adoptarea celor două articole prin care președintele Donald Trump este pus sub acuzare, măsură prin care este deschisă calea către destituirea lui şi care urmează a fi confirmată în urma votului care va fi dat în luna ianuarie de Congres, dominat însă de republicani.

Camera Reprezentanţilor, dominată de democraţi, s-a pronunţat în favoarea "impeachment"-ului miliardarului republican în vârstă de 73 de ani, cu privire la "abuz de putere", cu 230 de voturi la 197. Revine de-acum Senatului să-l judece pe Donald Trump, probabil în ianuarie. Însă republicanii, care controlează Camera superioară a Congresului, au intenţia fermă de a-l achita pe preşedinte. "Preşedintele are încredere în Senat să restabilească ordinea. El este pregătit pentru următoarele etape şi are încredere în faptul că va fi complet disculpat", a reacţionat Casa Albă.

Votul de miercuri seara din Cameră, care intervine cu mai puţin de un an înaintea alegerilor prezidenţiale, este istoric. Doar alţi doi preşedinţi - Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1998 - au fost inculpaţi. Republicanul Richard Nixon, împotmolit în "scandalul Watergate", a preferat să demisioneze în 1974, înainte să fie inculpat.

În mod spectaculos, hotărârea a avut loc în momentul în care Donald Trump se afla la tribuna unui miting de campanie, la Battle Creek, în Michigan, la aproximativ 1.000 de kilometri de Washington. Acuzând "stânga radicală" de faptul că este roasă de „invidie şi ură”, el i-a acuzat pe democraţi că încearcă „să anuleze votul a zeci de milioane de americani” şi că încearcă să-l dea afară de la Casa Albă. El a apreciat că adversarii săi politici tocmai au comis un „suicid politic”. Mai târziu, el a postat pe Twitter o fotografie alb-negru în care apare cu degetul întins înainte şi legenda „În realitate, ei nu mă vizează pe mine. Ei vin după voi. Eu doar le stau în cale”.

„Este tragic, însă actele iresponsabile ale preşedintelui fac inculparea sa necesară”, i-a replicat Nancy Pelosi, şefa democraţilor în Congres. „El nu ne-a lăsat altă opţiune”, a adăugat ea.

Al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, care intenţionează să candideze la al doilea mandat, la 3 noiembrie 2020, a fost inculpat de asemenea de obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului, din cauza refuzului său de a participa la ancheta destituirii sale. Lui Trump i se reproşează că a cerut Ucrainei să-l ancheteze pe unul dintre potenţialii săi rivali în alegerile prezidenţiale din 2020, Joe Biden.

Citit 1834 ori Ultima modificare Joi, 19 Decembrie 2019 16:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.