Incendii apocaliptice în Australia

Incendii apocaliptice în Australia
Armata, în ajutorul celor afectaţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Incendiile din Australia se agravează pe zi ce trece. Focul continuă să înghită o suprafață tot mai mare în sud-estul țării, iar fumul a ajuns până în Noua Zeelandă. Un ordin de evacuare vizează sute de kilometri de coastă, o zonă turistică foarte populară. A început un adevărat exod, dar căile de scăpare sunt puține, după ce multe drumuri au fost închise, iar unele stațiuni au fost izolate de flăcări. A fost lansată o operațiune amplă, pentru a-i evacua pe cei de acolo pe mare și pe calea aerului. Incendiile au început în septembrie, când în Australia era încă primăvară, și nu dau semne să se oprească.

Bilanțul în acest moment este de 18 morți, 17 dispăruți, 1.400 de case distruse și 5 milioane de hectare arse. Nenumărate animale au fost ucise de flăcări, inclusiv mii de koala, precum și reptile și păsări.

Zeci de mii de turişti s-au grăbit să părăsească oraşele populare de pe litoralul Australiei, fugind din calea focului ce se răspândeşte cu repeziciune, în timp ce nave militare şi elicopterele au planificate misiuni de salvare a altor mii de persoane captive ale flăcărilor, transmite Reuters. În afara supermarketurilor şi a benzinăriilor din apropierea zonelor ce prezintă un grad ridicat de pericol s-au format cozi lungi, atât locuitorii cât şi turiştii dorind să se aprovizioneze pentru a se refugia în adăposturi subterane sau pentru a fugi. Multe magazine şi benzinării erau deja golite.

Principalele drumuri au fost închise din cauza riscurilor de incendiu, lăsând şoferilor doar câteva rute de scăpare, ceea ce a provocat mari blocaje în trafic. Peste 50.000 de oameni au rămas fără curent electric şi unele oraşe nu au avut acces la apa potabilă, după ce incendiile catastrofale s-au răspândit în regiune pe 31 decembrie, însângerând cerul şi distrugând localităţi. Autorităţile au cerut părăsirea în masă a mai multor oraşe de pe coasta de sud-est a ţării, o zonă extrem de populară în actualul sezon al vacanţei de vară, avertizând că prognoza pentru sfârşitul săptămânii prevede continuarea incendiilor.

Cinci elicoptere militare şi doua nave se îndreptau spre coasta de sud pentru a veni în sprijinul pompierilor, aducând provizii, apă şi motorină, dar şi pentru a evacua persoane, a anunţat Forţa de apărare australiană. În oraşul de coastă Mallacoota, din statul Victoria, în jur de 4.000 de oameni erau blocaţi pe plajă, din ajunul Anului Nou, de unde au urmărit cum o mare parte a oraşului a fost distrusă.

Sâmbătă, temperaturile sunt prognozate să depăşească 40 de grade Celsius de-a lungul coastei de sud, ceea ce creşte probabilitatea apariţiei de noi focare. Producerea de incendii în Australia este normală vara, dar cele de acum sunt printre cele mai grave din istorie, punând presiune asupra politicilor privind schimbările climatice ale premierului conservator Scott Morrison.

Citit 1338 ori Ultima modificare Joi, 02 Ianuarie 2020 15:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.