Coaliția anti-ISIS din Irak și-a suspendat activitatea

Coaliția anti-ISIS din Irak și-a suspendat activitatea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Coaliţia internaţională care se luptă cu ISIS şi-a suspendat operaţiunile împotriva grupului terorist, pentru ca forţele sale să se poată concentra pe protejarea militarilor staţionaţi la bazele militare din zonă, în urma tensiunilor crescânde după asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani, relatează The Guardian.

Anunţul a venit la puţin timp după ce parlamentul irakian a votat o moţiune care prevede expulzarea trupele americane din ţară. Într-un comunicat, coaliţia condusă de Statele Unite afirma că este hotărâtă să îşi protejeze bazele, după ce grupuri şi miliţii pro-iraniene au lansat mai multe atacuri cu rachete asupra lor. „Aceste evenimente ne-au limitat capacitatea de a continua antrenamentele cu partenerii noştri şi de a le susţine operaţiunile împotriva ISIS. Prin urmare, am hotărât să întrerupem aceste activităţi”, au declarat reprezentanţii coaliţiei. În Irak sunt dislocați peste 5.000 de militari americani în cadrul Coaliției internaționale anti-ISIS, coaliție din care mai fac parte militari din alte state aliate ale SUA. România nu contribuie cu forțe armate la această operațiune internațională.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a ameninţat Iranul cu represalii majore, iar Irakul cu sancţiuni, în urma votului Parlamentului irakian care cere expulzarea trupelor americane din această ţară. „Avem o bază aeriană extrem de scumpă, care este acolo. A costat miliarde de dolari pentru a o construi, cu mult înainte de mandatul meu. Nu plecăm decât dacă ne vor plăti înapoi pentru asta”, le-a declarat Trump reporterilor care îl însoţeau într-o călătorie cu avionul prezidenţial Air Force One. Trump a spus că, dacă Irak a solicitat forțelor americane să plece și acest lucru nu s-a făcut pe o bază prietenoasă, „le vom percepe sancțiuni așa cum n-au mai văzut niciodată. Va face ca sancțiunile împuse Iranului să pară oarecum blânde”.

Şefa Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, a declarat că aceasta va introduce şi va vota în săptămâna în curs o rezoluţie asupra puterilor militare, pentru a limita acţiunile militare ale preşedintelui Donald Trump cu privire la Iran. Este de aşteptat ca rezoluţia să fie susţinută în Camera Reprezentanţilor, condusă de democraţi, însă este mai puţin probabilă perspectiva ca ea să treacă de Senat, care este controlat de republicanii ce îl susţin pe Trump, dintre care mulţi au declarat că aprobă acţiunea preşedintelui cu privire la Iran.

Grupul de țări „E3”, format din Franța, Marea Britanie și Germania, a solicitat Iranului să se abțină de la orice acțiune violentă și l-a îndemnat să se întoarcă la respectarea angajamentelor stabilite în acordul nuclear JCPOA din 2015 cu puterile mondiale, potrivit Reuters. Cele trei țări au subliniat, de asemenea, importanța reducerii tensiunilor în Irak și Iran și și-au reafirmat hotărârea de a lupta împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, a reiterat planurile sale de desfăşurare a Forţelor de Autoapărare în Orientul Mijlociu, în scopul asigurării securităţii navelor nipone, într-un moment în care tensiunile din regiune erup. Japonia, un aliat american care a menţinut relaţii prieteneşti cu Iranul, a ales să lanseze mai degrabă propria sa operaţiune decât să se alăture unei misiuni conduse de SUA în regiune, pentru protejarea navigaţiei.

Luni, o mulţime impresionantă de oameni a umplut străzile din Teheran la înmormântarea generalului Soleimani. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei a plâns în public, în timp ce conducea procesiunea. Televiziunea de stat a difuzat imagini cu mulţimea strânsă în Teheran pentru eveniment şi a anunţat că „milioane de oameni” s-au adunat la înmormântarea lui Soleimani. În mulţime, oamenii plângeau cu portrete ale acestuia în braţe, în timp ce strigau „Moarte Americii”. Noul șef al Forței Quds din Iran, Esmail Qaani, a declarat că are drept scop îndepărtarea Statelor Unite din regiune.

Citit 1508 ori Ultima modificare Luni, 06 Ianuarie 2020 18:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.