Summit extraordinar al liderilor UE, pentru situația din Belarus

Summit extraordinar al liderilor UE, pentru situația din Belarus
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un summit extraordinar al liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene va avea loc miercuri, prin videoconferinţă, pentru a discuta despre situaţia din Belarus, a anunţat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel. „Poporul din Belarus are dreptul de a-şi decide viitorul şi de a-şi alege în mod liber liderul. Violenţa contra manifestanţilor este inaceptabilă”, a scris Charles Michel, pe Twitter. Videoconferinţa liderilor UE de miercuri va începe la ora 10,00 GMT.

Uniunea Europeană a lansat un proces de impunere a sancţiunilor contra oficialităţilor belaruse responsabile pentru fraudele electorale şi pentru reprimarea violentă a protestelor care au urmat scrutinului din 9 august. Liderii celor 27 vor examina, de asemenea, mai multe propuneri de extindere a asistenţei pentru Belarus, printre care crearea unui fond pentru victimele reprimării protestelor, finanţarea proiectelor de susţinere a pluralismului media, consolidarea schimburilor de studenţi între UE şi Belarus şi acordarea unui acces mai facil la piaţa europeană a forţei de muncă pentru lucrătorii belaruşi. De asemenea, Polonia, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania şi Danemarca au solicitat ca UE să joace rolul de mediator între Lukaşenko şi opoziţia politică de la Minsk.

Candidata opoziţiei la recentele alegeri prezidenţiale din Republica Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a declarat luni că este pregătită să conducă ţara şi a cerut crearea unui cadru legal prin care să se asigure organizarea de noi alegeri corecte. Într-o înregistrare video din Lituania, ţară în care a fugit săptămâna trecută, Tihanovskaia a cerut forţelor de ordine şi de securitate să înceteze să mai sprijine regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. Ea a declarat că, dacă vor face acum acest lucru, comportamentul lor din trecut va fi iertat.

Noi manifestaţii erau în desfăşurare luni dimineaţă în faţa mai multor uzine şi a sediului televiziunii publice de la Minsk, la apelul opoziţiei, care a anunţat o grevă generală pentru a protesta împotriva realegerii controversate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, la 9 august. Demonstranţi purtând drapele alb-roşii ale opoziţiei s-au reunit în faţa unei uzine de maşini grele unde Lukaşenko a sosit luni cu elicopterul, conform AFP. De asemenea, mii de angajaţi au oprit lucrul la uzina de tractoare de la Minsk (MTZ). Duminică, manifestanţi care scandau ''Demisia!'' au umplut centrul capitalei belaruse, în cel mai amplu protest de până acum împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, după ce Rusia a anunţat că îi va oferi acestuia sprijin militar dacă va fi necesar. Oponenţii lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, spun că votul a fost fraudat, dar preşedintele invocă rezultatele oficiale, care îi acordă peste 80% din sufragii.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat luni că nu vor avea loc noi alegeri prezidenţiale, în pofida cererilor opoziţiei şi a protestelor antiguvernamentale din întreaga ţară. ''Nu ar trebui niciodată să vă aşteptaţi să fac ceva sub presiune. Nu vor avea loc (noi alegeri)'', a spus liderul de la Minsk.

Citit 683 ori Ultima modificare Luni, 17 August 2020 19:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.