Condiția pusă de Trump, ca să plece de la Casa Albă

Condiția pusă de Trump, ca să plece de la Casa Albă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Donald Trump a spus că va pleca de la Casa Albă, dacă victoria îi va fi atribuită lui Joe Biden de Colegiul Electoral. El a stat de vorbă cu presa pentru prima oară după mai bine de trei săptămâni de la alegerile prezidențiale, dar s-a enervat pe un reporter și a plecat după ce a reiterat că scrutinul a fost fraudat.  

Președintele american în exercițiu Donald Trump a declarat joi că va pleca de la Casa Albă, dacă voturile în Colegiul Electoral îi vor acorda victoria contracandidatului său democrat Joe Biden. „Sigur că o voi face. Și voi știți bine asta”, le-a spus Donald Trump jurnaliștilor care i-au adresat o întrebare în acest sens. Este declarația prin care Donald Trump se apropie cel mai mult de o recunoaștere a înfrângerii suferite în alegerile din 3 noiembrie. Votul în Colegiul Electoral ar urma să aibă loc la 14 decembrie, iar învestirea președintelui la 20 ianuarie.

Donald Trump a reluat însă acuzațiile că votul ar fi fost incorect și a spus că în aceste condiții nu poate recunoaște victoria adversarului său. El susține că este imposibil ca Joe Biden să fi primit voturile a 80 de milioane de americani, în ciuda faptului că numărătoarea oficială asta a arătat. La insistențele reporterilor, care l-au întrebat dacă este dispus să-și recunoască înfrângerea, Trump a admis că îi este greu să o facă, fie și în condițiile în care Colegiul Electoral confirmă victoria lui Joe Biden. „Dacă ei (electorii - n.r.) fac asta (să îi atribuie victoria lui Joe Biden - n.r.), fac o greșeală. Alegerile sunt fraudate”, a spus Donald Trump. După mai bine de trei săptămâni de la alegeri, nu au apărut însă dovezi ale unui vot incorect masiv, deși Donald Trump asta susține, iar multe dintre state au validat deja oficial rezultatele scrutinului.

Președintele în exercițiu a refuzat să spună dacă va fi prezent la ceremonia de învestire a lui Joe Biden, așa cum cere tradiția, dar a confirmat că va părăsi, fizic, Casa Albă, în cazul în care Colegiul Electoral îi atribuie victoria fostului vicepreședinte din administrația Obama. El a adăugat că „nu e corect” că Joe Biden a început să-și desemneze deja echipa din viitoarea administrație. Pe de altă parte, actualul locatar de la Casa Albă a refuzat să spună dacă ia în calcul să candideze din nou în 2024, așa cum vehiculează unele surse.

Pentru prima oară de la alegerile din 3 noiembrie, Donald Trump a stat de vorbă joi cu reporterii de la Casa Albă după o teleconferință cu militarii cărora li s-a adresat cu ocazia Zilei Recunoștinței. N-a fost însă o discuție prea lungă, pentru că Donald Trump s-a enervat destul de repede. În cele aproape 25 de minute petrecute cu presa, Trump a reluat acuzațiile de fraudă la vot și-a arogat meritul că în timpul administrației sale a fost găsit vaccinul anticoronavirus. La un moment dat, l-a repezit pe un reporter care a încercat să-l întrerupă în timp ce afirma că votul ar fi fost fraudat. „Ești neserios. Mie să nu-mi vorbești așa!” - i-a spus Trump, arătând amenințător cu degetul. „Eu sunt președintele Statelor Unite. Niciodată să nu-i vorbești așa Președintelui!”, a adăugat Trump. La scurt timp după aceea a părăsit conferința de presă.

Citit 625 ori Ultima modificare Vineri, 27 Noiembrie 2020 18:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.