Fostul președinte Sarkozy, condamnat pentru corupție

Fostul președinte Sarkozy, condamnat pentru corupție
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Un tribunal francez l-a declarat pe fostul președinte Nicolas Sarkozy vinovat de tentativă de mituire a unui judecător și de trafic de influență, Sarkozy devenind astfel al doilea șef de stat din istoria Franței moderne condamnat pentru corupție, transmite Reuters. Instanța a hotărât luni o pedeapsă de trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare. Fostul președinte poate face apel la decizie în termen de 10 zile.

Președintele Camerei 32 a Tribunalului corecțional a apreciat că faptele comise de cei trei inculpați necesită ”un răspuns penal ferm”, potrivit BFMTV. În ceea ce privește pe Sarkozy, faptele comise sunt de o ”gravitate deosebită, fiind comise de un fost președinte al Republicii”. ”Nicolas Sarkozy s-a folosit de statutul său și de relațiile sale politice și diplomatice pentru a recompensa un magistrat”, a adăugat judecătorul.

Parchetul naţional financiar a cerut în decembrie patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, împotriva fostului preşedinte, judecat pentru corupţie şi trafic de influenţă, un proces fără precedent în Franţa. Procurorii au cerut aceleaşi sentinţe și pentru fostul înalt magistrat Gilbert Azibert, precum și pentru Thierry Herzog, cunoscut avocat al lui Sarkozy, cerând pentru acesta din urmă ca pedeapsa să fie însoţită de o interdicţie de practicare a profesiei timp de cinci ani. Denunţând un ''scandal care va rămâne în istorie'', fostul şef de stat, în vârstă de 65 de ani, promitea în noiembrie că va fi ''combativ'' în faţa instanţei, în acest proces fără precedent.

Înaintea lui, un alt fost preşedinte francez, Jacques Chirac, a fost judecat - şi condamnat în anul 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare - pentru angajări fictive la primăria Parisului, făcute pe vremea când fusese edilul capitalei franceze. Însă acum este pentru prima dată când un fost preşedinte al Franţei este judecat pentru corupţie. Sarkozy s-a retras din politică după ce a pierdut cursa internă a dreptei franceze pentru alegerile prezidenţiale din 2017.

Dosarul ''interceptărilor'' îşi are originea într-un alt dosar judiciar care-l ameninţă pe Sarkozy, cel legat de suspiciunile privind finanţarea campaniei sale prezidenţiale din anul 2007 cu bani primiţi de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi. Pe Nicolas Sarkozy îl mai aşteaptă un proces în primăvară, dosarul legat de finanţarea campaniei sale prezidenţiale din 2012. Fostul preşedinte consideră că acţiunile judiciare împotriva lui sunt motivate politic, punând inculparea sa pentru corupţie pe seama "instrumentalizării politice a unei părţi a justiţiei".

Citit 609 ori Ultima modificare Luni, 01 Martie 2021 16:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.