Dulciurile, la fel de periculoase precum țigările: țara din Europa care a interzis deja reclamele

Dulciurile, la fel de periculoase precum țigările: țara din Europa care a interzis deja reclamele
Sursa foto, playtech.ro
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Încă din 1971, americanii au interzis reclamele la țigări apărute pe TV. Câteva decenii mai târziu, a urmat implementarea acelorași restricții în print și prin panouri stradale. În 2021, o campanie similară a început să fie realizată împotriva dulciurilor de orice fel.

Autoritățile spaniole se dau peste cap pentru a interzice reclamele la dulciuri adresate copiilor. Măsura aparent radicală are un scop cât se poate de pozitiv pentru sănătatea micuților. Speră să ducă la reducerea ratei de obezitate din rândul populației, dar și a ratei diabetului și a afecțiunilor cardiace, urmări clare ale obezității.

În conformitate cu noile reglementări pe care le doresc introduse oficialii spanioli, vor fi interzise reclamele destinate minorilor la cinci categorii de produse, independent de conținutul nutrițional al acestora. Cu alte cuvinte, nu contează cât de sănătoase sunt ”pe hârtie”.

Lista alimentelor pentru care vor fi interzise numeroase practici de marketing include numeroase tipuri de dulciuri, ciocolată, batoane energizante, prăjituri, dar și biscuiți dulci, sucuri, înghețată și băuturi energizante. Lista poate fi extinsă în orice moment cu produse alimentare din alte categorii, în funcție de volumul de grăsimi saturate, zaharuri și conținut de sare.

Acest efort se face după ce asociația consumatorilor OCU din Spania a insistat asupra faptului că nouă din zece reclame pentru alimentate adresate copiilor sunt la produse nesănătoase. Până la implementare, măsura are nevoie și de aprobarea guvernului, dar un refuz este improbabil. Imediat după, vor fi afectate reclamele destinate minorilor sub 16 ani de la TV, radio, cinematografe, dar și de pe internet sau din aplicațiile mobile.

Potrivit Agenţiei spaniole pentru nutriţie şi siguranţă alimentară, 40,6% dintre copiii spanioli cu vârste între şase şi nouă ani sunt supraponderali, iar 17,3% se încadrează în categoria obezi. Ca răspuns, Federația Spaniolă din Industria Alimentelor și Băuturilor s-a arătat ”surprinsă și ofensată de inițiativă”. ”Credem că producătorii de alimente şi băuturi sunt atacaţi în mod gratuit şi nejustificat”, a spus directorul general al FIAB, Mauricio Garcia de Quevedo, într-un comunicat, potrivit playtech.ro.

Citit 1459 ori Ultima modificare Marți, 08 Februarie 2022 14:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.