Epidemii care au afectat milioane de copii puteau fi evitate

Epidemii care au afectat milioane de copii puteau fi evitate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății și al UNICEF, proporția de copii care primesc toate cele trei doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului și poliomielitei a scăzut de la 86% în 2019 la doar 81% în 2021. Este un indicator-cheie al acoperirii vaccinale la nivel mondial, iar scăderea din 2020 și 2021 vine după un deceniu de îmbunătățiri.

"Este un semnal de alarmă pentru sănătatea copiilor. Asistăm la cel mai accentuat declin continuu al imunizării copiilor din ultima generație", a declarat Catherine Russell, director executiv al UNICEF, care a adăugat că "Impactul va fi măsurat în vieți".

Aproximativ 25 de milioane de copii nu au primit una sau mai multe doze de vaccin împotriva poliomielitei, anul trecut. Cu 2 milioane de copii nevaccinați în plus a crescut bilanțul anului 2020, iar cel al anului 2019 cu 6 milioane. Dintre cele 25 de milioane, 18 milioane nu au primit nicio doză, majoritatea fiind din țările cu venituri medii și mici, inclusiv India, Nigeria, Indonezia, Etiopia și Filipine.

Motivele acestei scăderi sunt multiple: conflicte, creșterea dezinformării și probleme de aprovizionare sau de continuitate a asistenței medicale legate de pandemia COVID-19.

Această acoperire scăzută a vaccinării a dus la apariția unor epidemii de rujeolă și poliomielită care puteau fi prevenite în ultimele 12 luni, se arată în raport. Această veste proastă vine într-un moment în care ratele de malnutriție sunt, de asemenea, în creștere.

Citit 441 ori Ultima modificare Vineri, 15 Iulie 2022 17:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.