Fostul cancelar german Schroeder dă în judecată Bundestagul

Fostul cancelar german Schroeder dă în judecată Bundestagul
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Gerhard Schroeder, care a fost criticat în Germania pentru opiniile sale pro-ruse, a intentat un proces împotriva camerei inferioare a parlamentului german Bundestag, prin care solicită să i se restabilească privilegiile de fost cancelar, relatează DPA, citată de Mediafax. Schroeder, în vârstă de 78 de ani, a fost lipsit de dreptul de a ocupa o funcție finanțată din fonduri publice în luna mai, pe fondul refuzului său de a se distanța de președintele rus Vladimir Putin după invazia Rusiei în Ucraina.

Avocatul lui Schroeder, Michael Nagel, a declarat vineri pentru agenția germană de știri DPA că a depus o plângere la tribunalul administrativ din Berlin. Reprezentanții Bundestag nu au comentat demersul avocatului atunci când au fost contactați de Reuters. Dosarul depus la tribunal, analizat de DPA, spune că decizia de a închide biroul lui Schroeder nu ar trebui să fie permisă într-o țară democratică.

În timp ce era cancelar, între 1998 și 2005, Schroeder a creat și întărit relația cu Putin. El l-a numit pe președintele Rusiei un prieten apropiat. Schroeder a călătorit la Moscova la sfârșitul lunii iulie pentru o întâlnire cu Putin, în urma căreia a declarat că Rusia dorește o soluție negociată la războiul din Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat comportamentul lui Schroeder drept „dezgustător".

În urma unor critici intense, Schroeder s-a retras în luna mai din consiliul de administrație al companiei petroliere rusești de stat Rosneft și a refuzat o nominalizare pentru un post în consiliul de administrație al Gazprom.

La începutul acestei săptămâni, Schroeder a trecut peste o încercare de excludere din partid. Reprezentanții filialei locale au încercat să-l dea afara, dar o comisie a stabilit că nu există dovezi că ar fi încălcat regulile partidului.

Citit 391 ori Ultima modificare Vineri, 12 August 2022 18:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.