Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată în direcția Japoniei

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată în direcția Japoniei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată, a anunţat marţi armata sud-coreeană, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Tirul acestei rachete, care se înscrie într-o campanie intensivă de teste lansate de Phenian, a avut loc în "est", a indicat înaltul comandament al armatei sud-coreene, într-un comunicat, fără alte detalii.

Paza de coastă japoneză a confirmat, de asemenea, lansarea unei rachete nord-coreene.

Japonia le-a cerut marţi locuitorilor din anumite zone să evacueze casele şi să meargă la adăposturi, ca urmare a acestui eveniment.

"Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să deplasaţi spre clădiri sau în subteran", a declarat Guvernul nipon într-o alertă emisă la 07,29 (luni, 22,29 GMT) care, potrivit televiziunii naţionale NHK, priveşte două regiuni din nordul ţării.

Phenianul, care deţine arme nucleare, a început în acest an o campanie intensivă de testare a armamentului care a culminat, săptămâna trecută, cu patru tiruri de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.

Seul, Tokyo şi Washington au efectuat, pe 30 septembrie, exerciţii trilaterale antisubmarin pentru prima dată în ultimii cinci ani, la câteva zile după ce forţele navale americane şi sud-coreene au desfăşurat exerciţii la scară mare în largul Peninsulei Coreene.

Vicepreşedinta americană, Kamala Harris, a fost la Seul pe 29 septembrie şi a vizitat Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei, într-o călătorie pentru a evidenţia angajamentul "neclintit" al Washingtonului de a apăra Coreea de Sud împotriva Nordului.

Phenianul şi-a intensificat programele de armament interzis, în timp ce negocierile sunt de multă vreme în impas, efectuând un număr record de teste de arme în acest an şi revizuindu-şi legislaţia pentru a face "ireversibil" statutul său de putere nucleară.

Coreea de Nord, care este supusă sancţiunilor ONU pentru programele sale de armament, caută, în general, să obţină un impact geopolitic maxim pentru testele sale, alegând momentul care i se pare cel mai oportun.

Citit 619 ori Ultima modificare Marți, 04 Octombrie 2022 11:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.