Laureații Premiului Nobel pentru Pace

Laureații Premiului Nobel pentru Pace
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câștigat de Ales Bialiatski (Belarus), apărător al drepturilor omului, și două organizații ale societății civile, Memorial (Rusia) și Centrul pentru libertăți civile (Ucraina), a anunțat Comitetul norvegian pentru Nobel din Oslo.

Laureații Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Aceștia promovează de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Ei au depus un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, încălcările drepturilor omului și abuzurile puterii. Împreună, ei demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație.

Ales Bialiatski, iniţiatorul mişcării pentru democraţie în Belarus

Ales Bialiatski a fost unul dintre inițiatorii mișcării pentru democrație care a apărut în Belarus la mijlocul anilor 1980. Și-a dedicat viața promovării democrației și dezvoltării pașnice în țara sa natală. Printre altele, a fondat organizația Viasna (Primăvara) în 1996, ca răspuns la controversatele amendamente constituționale care i-au conferit președintelui puteri dictatoriale și care au declanșat demonstrații de amploare. În anii următori, Viasna s-a transformat într-o organizație pentru drepturile omului cu o bază largă, care a documentat și a protestat împotriva folosirii torturii de către autorități împotriva prizonierilor politici.

Autoritățile guvernamentale au încercat în mod repetat să-l reducă la tăcere pe Ales Bialiatski. Acesta a fost încarcerat din 2011 până în 2014. În urma unor demonstrații de amploare împotriva regimului în 2020, a fost din nou arestat. El este în continuare deținut fără proces. În ciuda greutăților personale enorme, Bialiatski nu a cedat niciun centimetru în lupta sa pentru drepturile omului și democrație în Belarus.

Organizația rusă Memorial

Organizația pentru drepturile omului Memorial a fost înființată în 1987 de către activiști pentru drepturile omului din fosta Uniune Sovietică, ce doreau să se asigure că victimele opresiunii regimului comunist nu vor fi niciodată uitate. Printre fondatori s-au numărat Andrei Saharov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, și Svetlana Gannuşkina, militantă pentru drepturile omului. Memorialul se bazează pe ideea că devoalarea crimelor din trecut este esențială pentru prevenirea altora noi.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Memorial a crescut și a devenit cea mai mare organizație pentru drepturile omului din Rusia, precum și cea mai autorizată sursă de informații despre prizonierii politici din centrele de detenție din Rusia.

Ca parte a hărțuirii guvernamentale, organizația a fost catalogată încă de la început drept "agent străin". În decembrie 2021, autoritățile au decis ca organizația Memorial să fie lichidată cu forța, iar centrul de documentare să fie închis definitiv. Desființările au devenit efective în lunile următoare, dar oamenii din spatele Memorial refuză să fie închiși. Într-un comentariu cu privire la dizolvarea forțată, președintele Yan Rachinsky a declarat: "Nimeni nu intenționează să renunțe".

Centrul pentru libertăți civile din Ucraina

Centrul pentru Libertăți Civile a fost înființat la Kiev în 2007, cu scopul de a promova drepturile omului și democrația în Ucraina, pledând activ pentru ca Ucraina să se afilieze la Curtea Penală Internațională. După invazia Rusiei din februarie 2022, Centrul pentru Libertăți Civile s-a angajat în eforturile de identificare și documentare a crimelor de război comise de Rusia împotriva populației civile ucrainene. În colaborare cu parteneri internaționali, centrul joacă un rol de pionierat în vederea tragerii la răspundere a celor vinovați.

Potrivit testamentului lui Alfred Nobel, Premiul pentru Pace trebuie acordat „persoanei care a realizat cea mai amplă sau cea mai bună activitate în favoarea fraternității între națiuni, pentru abolirea sau reducerea armatelor permanente și pentru organizarea și promovarea congreselor de pace", notează nobelprize.org.

Citit 366 ori Ultima modificare Vineri, 07 Octombrie 2022 21:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.