China, copleșită de COVID

China, copleșită de COVID
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În mai mult de trei decenii de medicină de urgență, medicul Howard Bernstein, stabilit la Beijing, a declarat că nu a văzut niciodată așa ceva. Pacienții sosesc la spital în număr tot mai mare, aproape toți sunt vârstnici și mulți sunt foarte bolnavi, cu simptome de COVID și pneumonie, potrivit Reuters, relatează Mediafax.

Relatarea medicului Howard Bernstein reflectă mărturii similare din partea personalului medical din întreaga Chină, care se străduiește să facă față pandemiei, luna aceasta, după ce statul chinez a schimbat brusc politicile sale stricte privind COVID, care erau anterior stricte. Relaxarea a fost urmată de un val de infecții la nivel național.

Potrivit sursei citate, acesta este de departe cel mai mare focar de infecție din țară de la începutul pandemiei în orașul central Wuhan, în urmă cu trei ani. Spitalele guvernamentale și crematoriile din Beijing au întâmpinat, de asemenea, dificultăți în această lună, pe fondul cererii mari.

„Spitalul este pur și simplu copleșit, de sus până jos”, a declarat Bernstein pentru Reuters, la sfârșitul unei ture „stresante” la spitalul privat Beijing United Family Hospital din estul capitalei. „Secția de Terapie Intensivă este plină”, la fel ca și departamentul de urgență, clinica de febră și alte secții, a spus el. „Mulți dintre ei au fost internați în spital. Nu se ameliorează într-o zi sau două, așa că nu există flux și, prin urmare, oamenii continuă să vină la Urgențe, dar nu pot urca la etaj în camerele de spital”, a spus el. „Sunt blocați la Urgențe zile întregi”.

În ultima lună, Bernstein a trecut de la a nu fi tratat niciodată un pacient COVID la a vedea zeci de pacienți pe zi. „Cea mai mare provocare, sincer, este că eu cred că am fost pur și simplu nepregătiți pentru asta”, a spus el.

Sonia Jutard-Bourreau, în vârstă de 48 de ani, medic-șef la spitalul privat Raffles din Beijing, a declarat că numărul pacienților este de cinci-șase ori mai mare decât în mod normal, iar vârsta medie a pacienților a crescut cu aproximativ 40 de ani, ajungând la peste 70 de ani în decurs de o săptămână. „Este întotdeauna același profil”, a spus ea. „Adică majoritatea pacienților nu au fost vaccinați”.

Pacienții și rudele lor vizitează Raffles pentru că spitalele locale sunt „copleșite”, a spus ea, și pentru că doresc să cumpere Paxlovid, tratamentul COVID produs de Pfizer, pe care multe locuri, inclusiv Raffles, îl folosesc în criză. „Ei vor medicamentul ca pe un înlocuitor al vaccinului, dar medicamentul nu înlocuiește vaccinul”, a spus Jutard-Bourreau, adăugând că există criterii stricte pentru situațiile în care echipa ei îl poate prescrie.

Jutard-Bourreau, care, la fel ca Bernstein, lucrează în China de aproximativ un deceniu, se teme că ce este mai rău din acest val din Beijing nu a ajuns încă.

Mai mult de 5.000 de persoane mor probabil în fiecare zi din cauza COVID-19 în China, a estimat firma britanică de date medicale Airfinity, oferind un contrast dramatic cu datele oficiale de la Beijing privind epidemia actuală din țară. Comisia Națională de Sănătate nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta îngrijorările exprimate de personalul medical.

China nu a raportat niciun deces din cauza COVID pe continent în cele șase zile până duminică, a declarat duminică Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, chiar dacă crematoriile s-au confruntat cu o cerere în creștere. China și-a restrâns definiția pentru clasificarea deceselor ca fiind legate de COVID, numărându-le doar pe cele care implică pneumonie sau insuficiență respiratorie cauzate de COVID, ridicând semne de întrebare în rândul experților mondiali în domeniul sănătății.

Citit 1513 ori Ultima modificare Luni, 26 Decembrie 2022 16:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.