Întărim frontierele UE, dar cum?

Întărim frontierele UE, dar cum?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Uniunea Europeană va lansa două proiecte-pilot pentru suplimentarea protecţiei frontierelor externe, a declarat vineri, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Aplicarea acestora ar urma să înceapă în Bulgaria şi Romania, potrivit unor oficiali de la Bruxelles citați de Mediafax.

„În problema migraţiei, cred că este foarte important că liderii din Consiliul European au recunoscut în mod clar că migraţia este o provocare europeană care necesită o reacţie la nivel european", a declarat Ursula von der Leyen, prezentând concluziile summitului special desfăşurat la Bruxelles.

„Frontierele trebuie protejate. Vom acţiona în sensul consolidării frontierelor externe şi descurajării migraţiei ilegale. Ne vom concentra pe două proiecte-pilot la frontiere. Vom furniza un set integrat de elemente de infrastructură mobilă şi fixă - vehicule de supraveghere, turnuri de monitorizare şi sisteme electronice. Acestea necesită finanţare din partea Uniunii Europene, dar sunt binevenite şi contribuţiile bilaterale. (...) Apoi, vom lansa proiecte-pilot care se concentrează pe procedurile de frontieră, pe modul de efectuare a repatrierilor", a declarat Ursula von der Leyen, precizând că vor fi accelerate procedurile pentru repatrierea imigranţilor extracomunitari care încearcă să ajungă ilegal în spaţiul UE.

Oficiali UE citaţi de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung au declarat că proiectele-pilot vor începe să fie aplicate în Bulgaria şi România, pe frontierele externe ale Uniunii Europene. O atenţie deosebită va fi acordată situaţiei de la frontiera Bulgariei cu Turcia, au afirmat oficiali citaţi de publicaţia Tagesspiegel. Măsurile vor fi extinse etapizat de-a lungul întregii frontiere externe a Uniunii Europene. Ursula von der Leyen nu a specificat unde vor fi lansate proiectele-pilot.

Problema este că liderii UE nu se înțeleg cum să întărească frontierele, comentează Hotnews.

„Trebuie să se pună frână migrației ilegale în UE", a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, continuând: „Avem nevoie de bani pentru asta, indiferent dacă îi spuneți gard sau infrastructură de frontieră”. Executivul UE, care gestionează bugetul comun al blocului comunitar, refuză de mult timp să finanțeze garduri pe frontiere, deși plătește pentru echipamente de supraveghere și alte infrastructuri.

Premierul luxemburghez, Xavier Bettel, s-a pronunțat împotriva finanțării de garduri, afirmând că moștenirea Europei a fost depășirea diviziunilor de după cel de-al Doilea Război Mondial și crearea, în cele din urmă, a unei zone cu 27 de țări în care călătorii pot traversa frontierele fără verificări.

Omologul său belgian a declarat că situația se rezumă la „o criză majoră a migrației", în timp ce premierul olandez s-a pronunțat în favoarea restricționării vizelor și a ajutoarelor pentru țările care nu cooperează.

Italia a cerut mai mulți bani pentru Africa, Ungaria a dorit mai multe garduri, iar Franța a declarat că UE ar trebui să ajute la combaterea sărăciei și a terorismului în întreaga lume, precum și la combaterea încălzirii globale pentru a exista mai puțini migranți.

Cel mai înalt diplomat al blocului a declarat că „fortăreața Europa" nu este soluția și că UE ar trebui să le ofere imigranților modalități legale de intrare. „Oamenii pleacă pentru că în țările lor nu există un viitor, nu există pace, nu există stabilitate", a spus Josep Borrell.

Citit 476 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2023 18:08

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Diana
    Vineri, 10 Februarie 2023 21:47
    95.76.59.***
    De ce exista acceptul UE pentru terminologia "migratie ilegala" cand se promoveaza conceptul "reptul la libera circulatie este inalienabil"?
    Intrebarea poate fi valabila si pentru asa zisa UE si asa zisele state unite!
    Sau imi scapa ceva?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.