Legislativul Franței nu renunță la creșterea vârstei de pensionare

Legislativul Franței nu renunță la creșterea vârstei de pensionare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Senatul Franței a adoptat joi dimineață proiectul de lege privind reforma pensiilor, care a generat proteste de amploare în țară, scrie France24. Acum propunerea va merge în Adunarea Naţională, unde votul este incert, deoarece tabăra prezidenţială nu are majoritate absolută, comentează Digi24.

Mii de francezi au continuat să iasă în stradă pentru a protesta față de propunerea ca vârsta de pensionare să crească de la 62 la 64 de ani. Senatul a adoptat proiectul de lege joi dimineață cu 193-114 voturi, un vot care nu a generat surprize.

Proiectul de lege va merge spre adoptare la Adunarea Națională, Camera inferioară a Parlamentului francez, unde tabăra prezidenţială nu are majoritate absolută. Aici votul este incert. Cele opt principale sindicate franceze, care se opun proiectului de lege, urmau să susțină joi o conferinţă de presă în faţa Adunării Naţionale pentru a încerca să influenţeze votul.

Miercuri a fost a opta zi la rând de proteste. Manifestanții au dat foc la tomberoane și chiar au intrat cu forța în sediul societății de transport din Paris, unde au scandat și au fluturat fumigene. Protestele și grevele angajaților din sectorul public au paralizat în special Parisul, unde s-au adunat peste șase mii de tone de gunoi pe care nu are cine să îl strângă, deoarece muncitorii care colectează deșeuri participă și ei la demonstrații. În plus, activitatea la patru terminale pentru gaze naturale lichefiate a fost suspendată, iar serviciile feroviare au fost și ele întrerupte.

Potrivit sursei citate, deputaţii şi senatorii au ajuns miercuri la un acord cu privire la o versiune comună a proiectului în litigiu, care conţine cea mai contestată măsură, creşterea la 64 de ani a vârstei legale de pensionare. Din 19 ianuarie, milioane de francezi au manifestat pentru a-şi exprima opoziţia faţă de această reformă. Creşterea vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani cristalizează furia celor care se opun acestei reforme, care o consideră „nedreaptă”, în special pentru femei şi salariaţii cu locuri de muncă grele.

Guvernul francez a ales să majoreze vârsta legală de pensionare pentru a răspunde unui deficit al fondurilor de pensii, precum şi îmbătrânirii populaţiei. Franţa este una dintre ţările europene cu cea mai mică vârstă legală de pensionare.

Citit 366 ori Ultima modificare Joi, 16 Martie 2023 17:13

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de S-a trecut la 64 ani, la pensie
    Joi, 16 Martie 2023 23:56
    109.166.135.***
    Legea privind creșterea vârstei de pensionare la francezi, de la 62 de ani la 64 ani, nu a mai fost trecută prin Parlamentul francez, pentru că risca să nu fie votată, așa că Guvernul francez a ocolit Parlamentul și a emis pe propria răspundere, trecerea la pensie, la 64 de ani printr-un OUG, cum ar
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.