Emmanuel Macron, „blocat într-o lume paralelă”

Emmanuel Macron, „blocat într-o lume paralelă”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a acordat un termen de 100 de zile pentru a însănătoşi ţara după săptămâni de proteste şi furie, ca reacţie la planurile sale nepopulare de a creşte vârsta de pensionare, cerând guvernului său să deschidă discuţii cu sindicatele pe o gamă largă de probleme, relatează Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Într-un discurs televizat, în plină criză politică legată de aprobarea acestei reforme, Macron a insistat asupra faptului că modificările aprobate de guvernul său sunt singurul răspuns posibil la creşterea progresivă a numărului de pensionari şi a speranţei de viaţă. El a spus că reforma pensiilor "este necesară" pentru a evita acumularea de deficite şi a propus un nou "pact social" pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă.

În acest discurs televizat, la două zile după ce a promulgat legea de creştere a vârstei de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani, Macron a declarat că doreşte ca premierul să propună măsuri privind condiţiile de muncă, legea şi ordinea publică, educaţia şi sănătatea. "La 14 iulie, trebuie să fim capabili să facem un bilanţ", a spus Macron, referindu-se la Ziua Bastiliei (cucerirea fortăreţei la 14 iulie 1789), Ziua Naţională a Franţei, adesea o piatră de hotar în politica franceză. "Avem în faţa noastră 100 de zile de linişte, unitate, ambiţie şi acţiune pentru Franţa", a declarat el.

În discursul său mult aşteptat, care a durat 13 minute şi a fost primul său mesaj adresat naţiunii de la începutul crizei reformei pensiilor, în ianuarie, Macron a făcut, de asemenea, o pledoarie pentru o "independenţă" franceză, care să garanteze viitorul ţării independent de forţele externe. Aceste obiective vor fi atinse, a spus el, numai prin muncă şi reindustrializare, ceea ce va crea, de asemenea, locuri de muncă mai bine plătite. Preşedintele francez a oferit puţine detalii despre foaia de parcurs la care doreşte ca guvernul să lucreze, dar a spus că ar trebui să îmbunătăţească condiţiile de muncă şi să înăsprească legile privind imigraţia.

În timp ce Macron îşi începea discursul, manifestanţii au bătut în oale şi tigăi în faţa primăriilor din întreaga ţară, iar grupuri mici de protestatari au dat foc la tomberoane de gunoi în Paris.

Vorbind imediat după discursul lui Macron, şeful celui mai mare sindicat din Franţa, Laurent Berger de la CFDT, a afirmat că discursul prezidenţial a fost "complet gol" şi nu a reuşit să răspundă furiei din ţară. "Este un fel de vid, nu există nimic acolo, ne aşteptam la altceva", a spus el, adăugând că sindicatele vor fi dispuse să discute cu guvernul numai după Ziua Muncii, la 1 Mai, după o perioadă de "decenţă" pentru a lăsa furia muncitorilor să se calmeze.

Lidera extremei drepte, Marine Le Pen, a afirmat că Emmanuel Macron este "blocat într-o lume paralelă", potrivit Reuters.

Citit 521 ori Ultima modificare Marți, 18 Aprilie 2023 18:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.