Un prim grup de refugiați din Gaza a intrat în Egipt

Un prim grup de refugiați din Gaza a intrat în Egipt
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Autorităţile israeliene şi cele egiptene au informat în cursul nopţii de marţi spre miercuri că, în urma negocierilor internaţionale complexe purtate în ultimele zile, s-a decis deschiderea în cursul zilei de miercuri a punctului de frontieră de la Rafah, dintre Fâşia Gaza şi Republica Arabă Egipt, transmite MAE.

Conform informaţiilor din teren, pentru început, va fi permis tranzitul frontierei pentru funcţionarii organizaţiilor internaţionale, cazurile medicale şi cetăţenii din statele cu comunităţi reduse în Fâşia Gaza, a precizat MAE, într-un comunicat de presă. Potrivit comunicatului, MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo şi Tel Aviv, rămâne în strânsă legătură cu autorităţile israeliene şi egiptene pentru evacuarea cetăţenilor români şi a familiilor acestora.

Autorităţile egiptene şi cele israeliene au dat asigurări că punctul de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări şi în următoarele zile, se menţionează în comunicat. "Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, care acţionează în regim de permanenţă, 24/7, menţine coordonarea cu alte state şi organizaţii internaţionale care întreprind demersuri similare pentru propriii cetăţeni/funcţionari. De asemenea, a fost trimisă, în regim de urgenţă, o a doua echipă consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE, în vederea consolidării capacităţii de sprijin consular", se arată în comunicat.

Totodată, MAE informează că, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo și Tel Aviv, este implicat activ în dialogul cu autorităţile şi este pregătit să asigure condiţiile necesare pentru evacuarea cât mai rapidă a cetăţenilor români din Fâşia Gaza care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah.

Potrivit primelor rapoarte din regiune, un prim grup, format din străini sau cu dublă cetăţenie, în special femei şi copii, a sosit miercuri în Egipt venind din Fâşia Gaza. Posturile de televiziune egiptene au difuzat imagini cu femei, copii şi bătrâni care coboară din autobuze, în partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah, singurul punct de legătură neaflat sub controlul Israelului între enclava palestiniană şi restul lumii. Deţinătorii de paşapoarte străine, străini sau palestinieni cu dublă cetăţenie, fuseseră autorizaţi să intre în terminalul palestinian de la Rafah în jurul orei 07:45 GMT, după anunţul privind o deschidere cu caracter excepţional pentru a permite trecerea a aproximativ 90 de răniţi palestinieni şi a 545 cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie. Potrivit cancelariilor străine, în prezent se află în Fâşia Gaza cetăţeni din 44 de ţări.

În Egipt, un corespondent al AFP a văzut cel puţin trei ambulanţe ce au intrat în incinta spitalului Sheikh Zoueid, la aproximativ 10 kilometri vest de Rafah. Posturile de televiziune egiptene au relatat că trei răniţi au fost transferaţi la spitalul din Al-Arish, reşedinţa provinciei Sinaiul de Nord, la circa 40 de kilometri de Rafah.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al-Qudra, a declarat pentru AFP că autorităţile egiptene au primit o listă cu 4.000 de persoane rănite care au nevoie de îngrijire medicală ce nu poate fi furnizată în Gaza.

În Fâşia Gaza, aflată sub controlul mişcării palestiniene Hamas începând din 2007, peste 8.500 de persoane au murit şi alte câteva mii au fost rănite în bombardamentele israeliene efectuate ca ripostă după atacul terorist comis de Hamas pe 7 octombrie şi soldat cu peste 1.400 de morţi.

Citit 439 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Noiembrie 2023 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.