Viitoarea regină a Spaniei a depus jurământul de loialitate față de Constituție în fața Parlamentului

Viitoarea regină a Spaniei a depus jurământul de loialitate față de Constituție în fața Parlamentului
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Moştenitoarea tronului Spaniei, prinţesa Leonor de Bourbon, a jurat marţi, în ziua în care a împlinit vârsta de 18 ani, loialitate faţă de Constituţia ţării sale, o etapă indispensabilă pentru a-i succeda într-o bună zi tatălui ei, regele Felipe al VI-lea, în fruntea statului, informează AFP, citată de Hotnews.ro

Însoţită de tatăl ei, de mama sa - regina Letizia - şi de sora ei mai mică, infanta Sofia, Leonor de Bourbon a depus jurământul de credinţă în faţa celor două camere ale Parlamentului Spaniei reunite într-o sesiune extraordinară, o ceremonie prin care au trecut atât bunicul ei Juan Carlos I în 1969, în timpul dictaturii franchiste, cât şi tatăl ei, în 1986, în timpul regimului democratic. 

Prinţesa Leonor a depus jurământul pe acelaşi exemplar de Constituţie ca şi tatăl său, cu 37 de ani înaintea ei.. „Jur să-mi îndeplinesc cu credinţă îndatoririle, să protejez şi să asigur protecţia Constituţiei şi a legilor, să respect drepturile cetăţenilor şi ale comunităţilor autonome şi să fiu loială Regelui", a declarat ea înainte de a fi aplaudată timp de câteva minute de publicul din sală.

Scurta ceremonie a fost difuzată pe mai multe ecrane uriaşe instalate în piaţa Puerta del Sol din centrul Madridului, precum şi în alte zone publice din capitala spaniolă.

O mulţime de oameni s-a adunat în faţa Parlamentului, fluturând drapele spaniole şi strigând „Trăiască Spania!" în momentul trecerii familiei regale.

Regele emerit Juan Carlos I, bunicul prinţesei Leonor, nu a asistat la ceremonie. Afectat de mai multe scandaluri în ultima parte a domniei sale, el a trebuit să abdice în 2014 înainte să se exileze în Emiratele Arabe Unite în 2020. În schimb, Juan Carlos va asista la ceremonia privată ce va fi organizată spre sfârşitul după-amiezii la Palatul Pardo, situat la câţiva kilometri de Madrid, mai informează Hotnews.ro.

Citit 1299 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Noiembrie 2023 00:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.