Partidul președintelui Vucic, acuzat de manipularea alegerilor

Partidul președintelui Vucic, acuzat de manipularea alegerilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Coaliţia de opoziţie "Serbia împotriva violenţei" (SPN) a cerut luni repetarea alegerilor municipale la Belgrad, denunţând manipulări ale voturilor, şi a anunţat proteste în capitală pentru "a apăra" voinţa electoratului, transmite EFE.

Circa 6,5 milioane de alegători cu drept de vot din Serbia au fost chemaţi duminică la urne în cadrul unor alegeri anticipate pentru Parlamentul naţional, pentru Adunarea regiunii autonome Voivodina şi pentru un scrutin municipal în 65 de oraşe, inclusiv în capitala Belgrad.

Coaliţia SPN spera să câştige Primăria capitalei şi era sigură de victorie, deşi analiştii prognozau un rezultat incert. Cu toate acestea, primele rezultate după numărarea a 94 la sută din voturile exprimate la alegerile legislative de duminică din Serbia confirmă victoria SNS (Partidul Progresist Sârb, dreapta naţionalistă), al preşedintelui Aleksandar Vucic, care a obţinut 46,93 la sută din voturi, a informat luni Comisia Electorală Sârbă (RIK).

Principalul rival al SNS, coaliţia SPN, s-a clasat pe locul doi, cu 23,27 la sută din voturi. Pe locul trei se află Partidul Socialist din Serbia (SPS), partener tradiţional al SNS, cu 6,61 la sută din voturi, potrivit rezultatelor publicate pe site-ul RIK.

În Parlament vor mai intra coaliţia de opoziţie de dreapta NADA (5,01 la sută) şi noua formaţiune de dreapta "Noi-Vocea Poporului" (4,67 la sută), precum şi reprezentanţi ai partidelor minorităţilor maghiară, bosniacă, albaneză şi croată. Însă coaliţia de opoziţie a dat asigurări luni că, potrivit calculelor sale, avantajul SNS în alegerile municipale din Belgrad, care este de aproximativ 21.000 de voturi, a fost obţinut prin manipulare. SPN a denunţat că 40.000 de alegători fictivi au fost aduşi la Belgrad în mod organizat pentru a sprijini SNS. "Astfel, voinţa electorală a belgrădenilor a fost modificată drastic. Cerem anularea alegerilor municipale în Belgrad şi repetarea votului pentru Primăria capitalei”, a cerut SPN, într-un comunicat.

Coaliţia "Serbia împotriva violenţei" a convocat pentru luni după-masă o manifestaţie în faţa Primăriei din Belgrad şi a sediului Comisiei Electorale Sârbe (RIK) şi i-a îndemnat pe cetăţeni să vină la eveniment. SPN este o coaliţie care reuneşte aproximativ 10 formaţiuni eterogene, de centru-stânga, verzi, de centru-dreapta şi pro-europene, unite pentru prima dată înaintea acestor alegeri. Membrii săi au coordonat protestele masive organizate după două atacuri cu armă de foc din Serbia care s-au soldat cu 19 morţi, în luna mai.

În ciuda faptului că nu a candidat la aceste alegeri, Vucic, politicianul dominant în Serbia de circa un deceniu, a proclamat duminică seară victoria SNS, după ce proiecţiile voturilor au prezis o majoritate absolută pentru formaţiunea sa.

Citit 463 ori Ultima modificare Luni, 18 Decembrie 2023 17:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.