Orașul New York dă în judecată companiile care au adus migranți din Texas

Orașul New York dă în judecată companiile care au adus migranți din Texas
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

New York dă în judecată 17 companii de autobuz care au transportat peste 33.000 de migranți în oraș, venind din Texas. Transporturile au fost rezultatul unei campanii a guvernatorului republican din Texas de a expulza persoanele care trec ilegal granița dintre SUA și Mexic, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

Orașul cere despăgubiri de 708 milioane de dolari, despre care spune că reprezintă costul suportat pentru a oferi adăpost și servicii migranților în ultimii doi ani, în procesul intentat la tribunalul din Manhattan. Statul Texas nu este inculpat în proces. Orașul New York a numit 17 companii de autobuze care au încheiat un contract cu statul Texas pentru transportul migranților. Este vorba mai ales de companii mici.

Procesul acuză companiile că au încălcat o lege din New York din secolul al XIX-lea, care le impune condiții privind asigurarea cheltuielilor celor care transportă "o persoană nevoiașă".

Orașul susține că transportatorii au câștigat milioane de dolari în timp ce transportau cu bună știință migranți. Companiile au mai dus zeci de mii de migranți din Texas în alte orașe din SUA, precum Chicago și Washington.

Unele dintre companii sunt acuzate că au încălcat un ordin al primarului din New York, Eric Adams, care le cere operatorilor de autobuz să notifice orașul dacă transportă 10 sau mai mulți pasageri care ar putea căuta un adăpost de urgență.

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a început să trimită autobuze de migranți în New York și în alte orașe conduse de democrați în 2022, ca răspuns la un număr record de migranți care trec ilegal granița. În trecut, Abbott l-a criticat aspru pe președintele democrat Joe Biden pentru poziția sa privind migrația. Abbott a mai spus că procesul din New York este fără temei și că migranții au dreptul constituțional de a călători în toată țara.

Citit 389 ori Ultima modificare Vineri, 05 Ianuarie 2024 17:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.