Redactor-șef al unei prestigioase reviste franceze, spion KGB

Redactor-șef al unei prestigioase reviste franceze, spion KGB
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Revista franceză L'Express a dezvăluit că fostul său redactor-șef, Philippe Grumbach, a spionat pentru Uniunea Sovietică timp de 35 de ani, informează Mediafax.

Grumbach a fost o figură extrem de bine conectată la societatea franceză timp de decenii, relatează BBC. A avut printre prietenii săi apropiați președinți, actori și nume mari ale literaturii. A fost o figură legendară a jurnalismului, care a modelat direcția editorială a uneia dintre cele mai de succes publicații din Franța.

La moartea sa, în 2003, ministrul Culturii, Jean-Jacques Aillagon, a declarat că Grumbach a fost "una dintre cele mai memorabile și respectate figuri din mass-media franceză". Dar el a fost, de asemenea, "Brok", un spion al KGB.

Dovezi ale vieții duplicitare a lui Grumbach pot fi găsite în „arhivele Mitrokhin”, care se cheamă așa după numele maiorului sovietic care a scos pe ascuns mii de pagini de documente din arhivele URSS și le-a predat Marii Britanii în 1992. Acestea au fost ulterior compilate într-o carte de Christopher Andrew și de Vasili Mitrokhin însuși.

Născut la Paris în 1924 într-o familie de evrei, Grumbach a fugit din Franța împreună cu mama și frații săi în 1940 și s-a înrolat în armata americană. După război, s-a alăturat agenției de știri AFP, dar a demisionat la scurt timp după aceea în semn de protest față de acțiunile guvernului francez în războiul din Indochina.

În 1954, Grumbach a fost angajat la L'Express de către Jean-Jacques Servan-Schreiber, fondatorul acesteia.

Citit 387 ori Ultima modificare Vineri, 16 Februarie 2024 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.