Sute de ruși arestați la evenimentele organizate în memoria lui Alexei Navalnîi

Sute de ruși arestați la evenimentele organizate în memoria lui Alexei Navalnîi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Peste 400 de persoane au fost reţinute la evenimentele din Rusia de vineri şi sâmbătă, organizate în memoria lui Alexei Navalnîi, cel mai redutabil oponent intern al preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit grupului pentru drepturi OVD-Info, citat de News.ro

Arestările au fost operate în 36 de oraşe din întreaga Rusie, printre care Moscova, Sankt Petersburg, Nijni Novgorod, Ekateruburg, Krasnodar, Novosibirsk, Rostov pe Don,  Murmansk, Tomsk, Soci, Vladikavkaz, Magnitogosrk, conform OVD-Info.

Acesta ar fi cel mai mare val de arestări la evenimente politice din Rusia din septembrie 2022, când peste 1.300 de oameni au fost arestaţi la demonstraţii împotriva unei ”mobilizări parţiale” a rezerviştilor pentru campania militară din Ucraina.

Imagini filmate de Reuters la Moscova au arătat că forţele de ordine strâng oameni la pământ, aproape de un loc în care cei îndoliaţi lăsaseră flori şi mesaje în sprijinul liderului decedat al opoziţiei.

”În fiecare departament de poliţie ar putea fi mai mulţi deţinuţi decât pe listele publicate”, a spus OVD-Info. ”Publicăm doar numele acelor persoane despre care avem cunoştinţe de încredere şi ale căror nume le putem publica”. Reuters nu a putut verifica imediat numărul.

Sutele de flori şi lumânări depuse vineri la Moscova pentru a onora memoria lui Navalnîi au fost în mare parte luate peste noapte în pungi negre. Ruşii care şi-au adus omagiile au vorbit despre disperarea şi apatia lor după moartea lui Navalnîi.

Navalnîi, un fost avocat în vârstă de 47 de ani, și-a pierdut cunoștința și a murit vineri, după o plimbare la colonia penală „Lupul polar”, a anunțat serviciul penitenciar din regiunea Iamalia-Neneția, unde Navalnîi își ispășea pedeapsa.

Liderii occidentali, în frunte cu președintele american Joe Biden, au adus un omagiu curajului lui Navalnîi și, fără a cita dovezi, l-au acuzat pe președintele Vladimir Putin că este responsabil pentru moartea acestuia. Marea Britanie a spus că vor exista consecințe pentru Rusia. Kremlinul a spus că reacția Occidentului este inacceptabilă și „absolut turbată”. Putin nu a comentat încă moartea lui Navalnîi.

Mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, a înfruntat sâmbătă temperaturile arctice de minus 30 de grade Celsius pentru a ajunge la colonia penală unde a pierit fiul ei. Ea a primit o notificare oficială de deces în care se menționa ora decesului ca fiind 2,17 p.m. ora locală (9,17 GMT) pe 16 februarie, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi, Kira Iarmîș.

„Când avocatul și mama lui Aleksei au ajuns în colonie în această dimineață, li s-a spus că motivul morții lui Navalnîi a fost sindromul morții subite”, a declarat Ivan Jdanov, care conduce Fundația Anticorupție a lui Navalnîi, pe platforma de socializare X. „Sindromul morții subite” este un termen vag pentru diferite afecțiuni care provoacă stop cardiac subit și moarte.

Citit 447 ori Ultima modificare Duminică, 18 Februarie 2024 16:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.