Rușii ne scot tot pe noi datori, în chestiunea tezaurului

Rușii ne scot tot pe noi datori, în chestiunea tezaurului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a comentat rezoluţia PE privind restituirea tezaurului românesc, afirmând că datoria României către Rusia şi Uniunea Sovietică este de 20-25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur trimise în Rusia şi că aproape tot aurul românesc şi alte bunuri de valoare au fost returnate în timpul dezvoltării relaţiilor sovieto-române, conform unei postări de pe pagina de Facebook a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. Concluzia Mariei Zaharova este că România vrea să-şi rezolve astfel problemele economice, potrivit News.ro.

"Rusia a transferat deja rezerve semnificative de aur guvernului român. Potrivit documentelor istorice, în 1935, guvernul sovietic, în semn de bunăvoinţă, a trimis la Bucureşti 1.436 de tone de bunuri de valoare (17 vagoane!) rămase din vremea ţarismului. Mai puţin de şase ani mai târziu, România a atacat URSS împreună cu al treilea Reich", a afirmat purtătorul de cuvânt al MAE rus. Zaharova susţine că aproape toată datoria României faţă de Uniunea Sovietică pentru distrugerile cauzate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost iertată de Moscova încă din 1949.

Conform postării de pe pagina de Facebook a ambasadei, Zaharova afirmă că datoriile româneşti faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică reprezintă, conform experţilor, echivalentul a 1.365-1.665 de tone de aur, adică de 20-25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur româneşti trimis în Rusia în 1916-1917.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus mai afirmă că Rusia a returnat aproape tot aurul românesc şi alte bunuri de valoare pe parcursul relaţiilor sovieto-române, susţinând că inclusiv fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu a notat că 80% din rezerva regală a fost repatriată în România în 1948-1949. Ea invocă şi o poziţie exprimată de MAE rus în 2012, potrivit căreia "nu este prima dată când parlamentarii români încearcă internaţionalizarea unui subiect care şi-a pierdut de mult relevanţa".

"România - fostul aliat al lui Hitler - foloseşte platforme rusofobe, de exemplu Parlamentul European pregătit pentru orice acţiune anti-rusă, pentru a încerca să ne impună datoriile sale fantomă vechi de un secol, aparent, pentru a remedia starea deplorabilă a economiei naţionale, pe fondul grevelor agricultorilor din întreaga ţară", a mai afirmat purtătorul de cuvânt al MAE rus.

Parlamentul European a votat, joi, cu largă majoritate, o rezoluţie privind restituirea tezaurului României sechestrat de Rusia.

Citit 566 ori Ultima modificare Vineri, 15 Martie 2024 18:41

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • postat de mike.
    Sâmbătă, 16 Martie 2024 08:02
    92.80.222.***
    UE doar vorbe...atat...Par sa nu fie in stare de nimic..Lipsa de asumare a UE a unor decizii curajoase de-a lungul ultimilor 30 de ani , in general vorbind, au adus Europa in colaps..
    1
    2
  • postat de rodax
    Vineri, 15 Martie 2024 20:00
    92.83.34.***
    Să nu uite românii că între 1945 și 1954 prin așa-numitele SOVROM-uri URSS a spoliat economia României,cu mult peste datoriile de război stabilite de tratatul de pace de la Paris.
    0
    5
  • postat de marr
    Vineri, 15 Martie 2024 19:46
    86.124.203.***
    Pana se hotarasc rusii ... UE poate sa puna SECHESTRU ASIGURATOR pe o suma de bani egala ca valoare pe ce am avea noi de Recuperat .
    Au Miliardele/activele Bancii Rusiei inghetate , din care vor sa reconstruiasca Ucraina .
    E o solutie/parghie.
    0
    4

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.