Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit miercuri pe premierul olandez în exercițiu Mark Rutte în funcția de secretar general, într-un moment crucial pentru Alianță, în condițiile în care Rusia își continuă războiul în Ucraina, informează AFP și Reuters, citate de Hotnews.ro.
Mark Rutte, ales pentru a fi următorul secretar general al NATO, este un critic feroce al președintelui rus Vladimir Putin și un aliat ferm al Ucrainei, care și-a perfecționat abilitățile de negociator politic în timpul celor aproape 14 ani în care a fost prim-ministru olandez.
Rutte, în vârstă de 57 de ani, va prelua funcția de șef al NATO la 1 octombrie, înlocuindu-l pe norvegianul Jens Stoltenberg, care a deținut acest post timp de zece ani. A susținut activ sprijinul militar al Europei pentru Ucraina de la invazia Rusiei din 2022 și a afirmat că înfrângerea Moscovei pe câmpul de luptă este vitală pentru asigurarea păcii în Europa.
Cu Rutte ca premier, Olanda a crescut cheltuielile pentru apărare la mai mult de pragul de 2 la sută din PIB cerut membrilor NATO, furnizând Kievului avioane de luptă F-16, artilerie, drone și muniție și investind masiv în propria armată.
Numirea lui Rutte, o formalitate
Numirea lui Rutte a devenit o formalitate după ce singurul său rival pentru acest post, președintele Klaus Iohannis, a anunțat săptămâna trecută că a ieșit din cursă, după ce nu a reușit să se impună, comentează Reuters.
„Consiliul Nord-Atlantic a decis să îl numească pe premierul olandez Mark Rutte în funcția de viitor secretar general al NATO, succedându-i lui Jens Stoltenberg”, a anunțat NATO într-un comunicat de presă citat de agențiile internaționale de presă.